Nasveti

Kruhki s koromačem in dimljenim lososom

Jana
16. 6. 2009, 10.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Koromač je pravi posebnež. Tako diši, da bi ga težko primerjali s katerokoli drugo zelenjavo. Doma je v Sredozemlju pa tudi v toplejših krajih na drugih celinah.

Koromač se je v zadnjih letih tudi pri nas že precej udomačil. V trgovinah ga je mogoče kupovati skoraj vse leto, a ker še vedno sodi med zelenjavo, ki je nismo vajeni jesti, ga pripravljamo redkeje, kot bi si zaslužil. Tudi po ceni je dostopen, kilogram stane približno dva evra in pol.

Kruhki s koromačem in dimljenim lososom
 

Sestavine: gomolj koromača + sol + poper + 2 žlici olivnega olja + 2 žlici kisle smetane + 6 rezin opečenega kruha ali slanih krekerjev + 3 rezine dimljenega lososa. 
 

Priprava: Koromač narežemo na zelo tanke rezine, solimo in popramo ter dodamo olivno olje  in kislo smetano. Sestavine premešamo in damo za pol ure v hladilnik. Medtem pripravimo popečene kruhke. Manjše tanke rezine belega kruha popečemo na maslu, da zlato porumenijo, lahko pa si pomagamo kar s slanimi krekerji. Rezine dimljenega lososa razrežemo na koščke. Nato damo na popečene rezine kruha žlico koromača s smetano in nanje položimo koščke lososa. Okrasimo jih z zelenimi deli koromača.

Različica: narezanemu koromaču lahko dodamo še drugo zelenjavo, na primer kuhan krompir ali bučke.

Foto: Istock