Bučke so na voljo skoraj vse leto, najboljše pa so seveda takrat, ko zacvetijo in se odebelijo v plod na domačem vrtu. To, da niso drage in so prijetna ter okusna sprememba na jedilniku, pa je tako in tako poznano.
Za 4 osebe
Priprava: 20 minut
Cvrenje: 10 minut
Sestavine: 12 bučnih cvetov, 100 g moke, 1 jajce, pol kozarca suhega belega vina, olje, sol, poper.
Priprava: V skledi gladko razmešamo moko, vino, jajčni rumenjak, 2 žlici olja, sol in poper. Med mešanjem prilijemo toliko mlačne vode, da dobimo gladko tekoče testo kot za palačinke. Testo pustimo počivati 1 uro. Medtem očistimo bučne cvetove. Nekoliko jih razpremo ter jim odstranimo pestič in prašnike. Iz beljaka stepemo sneg in ga na rahlo primešamo testu. V globoki kozici segrejemo olje za cvrenje. Drugega za drugim pomakamo cvetove v testo, jih nekoliko odcedimo in položimo v vroče olje. Cvetove zlato ocvremo in jih med cvrenjem obrnemo. Ko so zapečeni z vseh strani, jih poberemo s penavko in odcedimo na papirnatem prtiču. Solimo in še vroče ponudimo s svežo solato.
Nasvet: Izdatnejši so nadevani ocvrti cvetovi. V vsak cvet damo košček mocarele in pol odcejenega sardelnega fileja v olju. Cvet na vrhu stisnemo in spnemo z zobotrebcem. Pomočimo v testo in zlato ocvremo v vročem olju.