Nasveti

Ocvrti bučni cvetovi

Jana
24. 6. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Bučke so dobrodošla poletna zelenjava, iz njih pripravljamo številne lahke in okusne jedi. Užitna sta tako cvet kot plod.

Bučke so na voljo skoraj vse leto, najboljše pa so seveda takrat, ko zacvetijo in se odebelijo v plod na domačem vrtu. To, da niso drage in so prijetna ter okusna sprememba na jedilniku, pa je tako in tako poznano.

 

Za 4 osebe
Priprava: 20 minut
Cvrenje: 10 minut

Sestavine: 12 bučnih cvetov, 100 g moke, 1 jajce, pol kozarca suhega belega vina, olje, sol, poper.

Priprava: V skledi gladko razmešamo moko, vino, jajčni rumenjak, 2 žlici olja, sol in poper. Med mešanjem prilijemo toliko mlačne vode, da dobimo gladko tekoče testo kot za palačinke. Testo pustimo počivati 1 uro. Medtem očistimo bučne cvetove. Nekoliko jih razpremo ter jim odstranimo pestič in prašnike. Iz beljaka stepemo sneg in ga na rahlo primešamo testu. V globoki kozici segrejemo olje za cvrenje. Drugega za drugim pomakamo cvetove v testo, jih nekoliko odcedimo in položimo v vroče olje. Cvetove zlato ocvremo in jih med cvrenjem obrnemo. Ko so zapečeni z vseh strani, jih poberemo s penavko in odcedimo na papirnatem prtiču. Solimo in še vroče ponudimo s svežo solato.

Nasvet: Izdatnejši so nadevani ocvrti cvetovi. V vsak cvet damo košček mocarele in pol odcejenega sardelnega fileja v olju. Cvet na vrhu stisnemo in spnemo z zobotrebcem. Pomočimo v testo in zlato ocvremo v vročem olju.