Nasveti

Čompe s skuto

Jana
10. 8. 2009, 15.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Čompe (narečno poimenovanje za krompir) s skuto so bile nekdaj zelo razširjena jed doline Soče, zlasti Bovškega, še posebej od 19. stoletja.

Čompe (narečno poimenovanje za krompir) s skuto so bile nekdaj zelo razširjena jed doline Soče, zlasti Bovškega, še posebej od 19. stoletja. Jed je precej nasitna, kar je glede na težke življenjske razmere v tem delu Slovenije, saj so v omenjeni gorski dolini pridelovali predvsem krompir, skuto in sir, seveda zelo primerno.

Čompe so najpogosteje pripravljali zvečer, ko se je zbrala vsa družina, se spominja Ivan, gospodar turistične kmetije Jelinčič iz vasi Soča (www.slovenia.info/jelincic), gospodinja Dora pa nam je zaupala recept za to edinstveno jed. Na njihovi kmetiji čompe s skuto pripravljajo kot toplo samostojno jed za večerjo. Gostje, ki jo poskusijo prvič, so najprej malo zadržani, na koncu pa vse pojedo in jo celo pohvalijo, kako okusna in sočna je, pravita Dora in Ivan.
Sicer pa lahko čompe poskusite tudi na turistični prireditvi »Čomparska noč«, ki je v Bovcu vsako leto sredi avgusta, letos bo 15.

Sestavine: kg drobnega krompirja *sol *20 dag slane skute

Priprava: Neolupljen krompir dobro operemo in ga malo zarežemo, da se presoli. Če je debelejši, ga lahko tudi razpolovimo. Nato neolupljenega v oblicah skuhamo v slani vodi. Kuhanega odcedimo. Postrežemo ga v skledi, zraven pa ponudimo slano skuto. Jed uživamo takoj, še toplo. (kb)

www.slovenia.info/uzivajmobrezmeja