Nasveti

Rižota z lososom

Jana
31. 8. 2009, 16.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Sočno in okusno jed lahko pripravimo v pičlih 25 minutah in v eni sami posodi!

Za 4 osebe
Priprava: 30 minut
Kuhanje: 20 minut

 

Sestavine: 400 g lososovega fileja (kos od repa) * 1 lovorov list * sol * 5 poprovih zrn * naribana lupina  pol limone * 1 šopek peteršilja * 1 česnov strok * 75 g masla * 1 žlica olivnega olja * 400 g riža za rižote * 1 kozarec suhega belega vina * 2 žlici sesekljanega peteršilja * naribana limonina lupina * 2 rezini dimljenega lososa.

Priprava: V kozico damo lovorov list, sol, poprova zrna, limonino lupino in šopek peteršilja. Dolijemo toliko vode, da so sestavine pokrite. Pristavimo, da voda zavre, in kuhamo na šibkem ognju 20 minut. Ribji file položimo v zavretek, na šibkem ognju ga kuhamo 10 minut. Kozico potem pokrijemo in odstavimo. Losos naj stoji v vroči vodi toliko časa, da je kuhan. Vzamemo ga iz vode, odstranimo kožo in morebitne kosti ter meso narežemo na koščke. Juho od kuhanja precedimo, damo v kozico in segrevamo na šibkem ognju, da je ves čas vroča. V večji kozici pražimo na polovici masla in olju na drobno sesekljani česen, da se počasi zmehča. Med praženjem mešamo. Dodamo riž in ga med mešanjem prepražimo, da se zrnca namastijo. Zalijemo s kozarcem vina in kuhamo od 2 do 3 minute, da alkohol povre. Po zajemalkah prilivamo vrelo juho in kuhamo ter mešamo. Vedno dodamo novo zajemalko juhe šele po tem, ko riž vsrka vso prejšnjo tekočino. Po 15 minutah dodamo koščke ribjega fileja, še naprej mešamo in postopoma dolivamo vročo juho. Ko se riž zmehča, odstavimo kozico s štedilnika. Rižoti primešamo preostalo maslo. Kozico pokrijemo in pustimo rižoto stati 2 minuti. Potresemo s sesekljanim peteršiljem in limonino lupinico, okrasimo s koščki dimljenega lososa ter ponudimo.

Nasvet: Za pripravo okusne rižote ne potrebujemo veliko: primerno vrsto riža (okroglozrnatega za rižote), vročo juho (lahko iz kocke), običajno tudi kozarec vina (razen kadar kuhamo tudi za otroke), kozico z debelim dnom, leseno kuhalnico, nekaj potrpljenja in 20 minut časa za mešanje. Sočna, kremasta rižota je namreč rezultat vztrajnega (občasnega) mešanja, ko riževa zrna oddajo škrob, vsrkajo tekočino, na sredini pa ostanejo še nekoliko čvrsta.