Mnenja

Prostovoljno pred poroto: Hrčkanje

Uredništvo
6. 9. 2023, 03.00
Posodobljeno: 6. 9. 2023, 08.24
Deli članek:

Na pomoč, poročena sem s 'hrčkom'! Garaža je jama brez dna, veselo kopiči odslužene stvari in je na svoje bogastvo celo ponosen.

Profimedia
Veselo skladiščenje

Imate tudi vi nevšečnost, ki bi ji radi prišli do dna s pomočjo porote? Porotnikom pišite na: Revija Jana, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje ali na e-naslov: jana@media24.si, s pripisom Prostovoljno pred poroto.

"Pri nas doma smo tako rekli, kadar se kdo ni in ni mogel ločiti od stvari, nikoli nisem preverila, ali je kopičenje v resnici lastnost hrčkov, izraz je ostal in ga še vedno uporabljamo. S prav takim »hrčkom« sem namreč poročena. V omari ima malo morje hlač, majic, nekaj jih je še iz študentskih let, on jih ima pa danes 45. Ne poslovi se tudi od nobenih čevljev, ne glede na to, kako ponošeni so. Garaža je jama brez dna: spreji, barve, vijaki, kantice take in drugačne, razrezane cunje, orodje – tudi polomljeno ali kako drugače pokvarjeno, zadnjič sem videla celo odslužene zemljevide Slovenije, ki so jih otroci potrebovali v osnovni šoli – mož pravi, da bo zagotovo vse enkrat prav prišlo, in je prav ponosen, ko sosedje prihajajo k njemu po ta ali oni del, ki ga potrebujejo za karkoli že. Ob tem pa prinesejo svoje odslužene in tudi pokvarjene reči, ker vedo, da jih bo mož prav rad vzel. Še ko odpelje na glavno smetišče veje, ko jih spomladi obrežemo, se vrne s kakim bobnom pralnega stroja, polomljenim lestencem, pokvarjenim računalnikom. Ker mu v »njegovih sobanah« že kronično primanjkuje prostora, namerava zasesti vrtno lopo, kjer imam spravljene vrtnarske pripomočke. Tu sem se mu pa uprla. Že prej sva imela večkrat glasne pogovore o njegovi »zbirateljski« strasti, ki je povsem neracionalna, komu bodo kdaj prišle prav 20 let stare sprane majice, lepo vas prosim, ali pa vijaki, ki jih je pobral iz hčerine polomljene igrače?! Zgodilo se je že, da sem poskušala malo pospraviti njegovo omaro in pripravila stvari, ki bi jih odpeljali na smetišče, ker za podariti niso, pa je vse nazaj dal, tudi iz smetnjaka je že kdaj kaj pobral in odnesel nazaj v hišo. Kako naj mu predstavim razsežnost njegovega početja, ki je že na meji zdravega? Tisto, kar je mislil spraviti v vrtno lopo, je namreč protestno zložil ob hišo in je videti res grdo, ampak če mu tokrat popustim, se bo širil naprej kot hobotnica. Hvala vam za nasvet!"

- Brankica

Odgovore Janinih porotnikov si lahko preberete v reviji Jana, št. 36, 05. 09. 2023

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!