Mnenja

Privarčujte s trajnikom!

Jana
29. 6. 2009, 15.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Lepo vas prosim, ali lahko razložite ljudem, da se plačevanje s trajnikom splača in naj nehajo metati denar skozi okno ob plačevanju položnic.

Vprašanje:

Nedavno sem bila presenečena, ko sem v vrsti v banki videla več ljudi, ki so plačevali položnice kar na banki. Tudi na pošti jih večkrat vidim. Zadeva je nenavadna, saj so provizije silno visoke. Ob mesečnem plačilu različnih položnic se plača okoli 10 evrov, kar znese v enem letu 120 evrov. Razumem, da upokojenci ne plačujejo po internetu, ker ga morda nimajo, ne razumem pa, da si za položnice ne uredijo plačevanja s trajnikom, ki naj bi bil zastonj. Lepo vas prosim, ali lahko razložite ljudem, da se plačevanje s trajnikom splača in naj nehajo metati denar skozi okno ob plačevanju položnic.
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav, Tina

 

Gospa Tina,  plačevanje računov je res obveznost, zaradi katere marsikoga izmed nas boli glava. Prihajajo vedno novi in predvsem vedno višji računi. Verjetnost, da se bomo kadarkoli legalno izognili plačevanju računov, je skoraj nična, zato moramo glavobol ob plačevanju omiliti z inovativnim pristopom k temu družinskemu finančnemu izzivu. Prvi korak je že sama oblika sprejetja »nadležnega« računa, ki se ga moramo razveseliti in ga z veseljem poravnati, saj to pomeni, da imamo na razpolago finančna sredstva, s katerimi to lahko storimo. S takim razmišljanjem bomo v svoje življenje prinesli pozitivno energijo, ki se bo s časom transformirala v obilje, to pa nam bo v prihodnje še olajšalo plačevanje računov. Račun moramo konec koncev vedno poravnati, zakaj ga torej ne bi poravnali z dobro mislijo in nasmeškom na ustnicah?! Pri tem pa lahko še nekaj privarčujemo. Opa! Ja, prav ste prebrali. Razlika v proviziji je pri različnih oblikah plačevanja računov kar občutna. Račune seveda lahko plačujete različno: pri bančnem okencu, pri poštnem okencu, po spletu, po telefonu ali trajniku. Za plačilo recimo desetih računov boste v povprečju največjo provizijo plačali na bančnem okencu, nekaj manjšo na poštnem, še manjšo pri plačilu računa po spletu ali telefonu in najmanjšo pri plačilu s trajnikom. Provizijski prihranek med prvo in zadnjo obliko plačila je na letni ravni kar 90-odstoten. Tako lahko že samo s spremembo plačevanja računov na mesec prihranite več kot 15 evrov, kar v enem letu znese 180 evrov!

Nasveti so informativni. Z njimi vas želimo napeljati k razmišljanju, odločiti pa se morate sami. Samo vi sami se lahko odločite, katera naložba je najboljša za vas, a  z vsako odločitvijo glede denarja boste nekaj tvegali. Prav tako vam svetujemo, da podatke pred vlaganjem denarja še enkrat preverite, saj se lahko v času od objave zgodi sprememba.

Vprašanja za premoženjskega svetovalca nam lahko pošljete na naslov: Uredništvo Jane, Dunajska 5, 1509 Ljubljana ali po elektronski pošti na: jana@delo-revije.si, oboje s pripisom: Janin finančni kotiček. Zaradi boljšega razumevanja vašega vprašanja nam prosim čim natančneje opišite svojo finančno situacijo.