Ljudje

Spoznajte najstarejšo italijansko vplivnico

Jelka Sežun
8. 3. 2024, 05.00
Deli članek:

Življenje je lepo, užijte ga na polno, do zadnje kaplje, svetuje Licia Fertz. Ve, o čem govori, pri štiriindevetdesetih si je nabrala veliko izkušenj, dobrih in slabih. Je najstarejša italijanska vplivnica, k njej se po dobro voljo in kakšen nasvet zateka več kot 270.000 sledilcev na Instagramu, YouTubu, Facebooku, TikToku. In kot vsi vemo, 270.000 Italijanov se ne more motiti.

Osebni arhiv, Instagram
Licia Fertz, vplivniška babica

Glas o njej se je razširil tudi daleč preko italijanskih meja – britanski BBC jo je uvrstil na seznam stotih vplivnih žensk leta 2023. Sledijo ji tudi ljudje na drugih koncih Evrope, celo tisti na drugi strani oceana. Je vplivnica, fotomodel, aktivistka. In neizčrpen vrelec pozitivnosti in dobre volje. »Življenje je lepo v vsaki starosti in jaz sem ga živela na polno,« pravi.

Osebni arhiv, Instagram
Licia Fertz

Spominjaj se lepega

Tole je skoraj stoletje življenja v nekaj stavkih: rodila se je v Trstu, po poroki se je preselila v Viterbo, kjer živi še danes. Nekdanji medicinski sestri življenje ni prizanašalo – hči ji je umrla pri komaj osemindvajsetih, nato sta z možem vzgajala njenega sina, svojega vnuka Emanuela. Ko je po 65 letih srečnega zakona po dolgi bolezni umrl še mož Aldo, se je zdelo, da je sonce potemnelo in da v življenju ni ničesar lepega več. Pa jo je leta 2018, da bi pred kratkim ovdovelo babico malo razveselil, Emanuele (Elo na kratko) začel fotografirati in spodbujati, naj mu pozira. Licia (izg. /liča/) je uživala in se spet smejala. Potem ji je Elo odprl račun na Instagramu (Buongiorno nonna). In odtlej ju ne more nič več ustaviti. Zagotovo je k njenemu uspehu veliko pripomoglo tudi to, da se osemintridesetletni vnuk ukvarja z digitalnim marketingom – babico je lično zapakiral v »nonno Licio«, babi Licio, žensko z neizmernim veseljem do življenja, prostodušno, odprto, širokosrčno. V prvem letu dni si je nonna Licia nabrala več kot deset tisoč sledilcev. Zdaj jih uči: »Skušam se spominjati lepih stvari. Kar sem pretrpela, sem pretrpela, preteklost ne šteje.«

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 10., 5. marec, 2024.

Osebni arhiv, Instagram
Licia Fertz

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!