Ljudje

Dve toni las v Benetkah

Žana Kapetanović
1. 7. 2009, 12.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Bi imeli preprogo ali pregrinjalo, izdelano iz srbskih las? Privoščite si ju lahko zaradi podviga umetnika Zorana Todorovića, ki na Beneškem bienalu razstavlja neobičajni projekt Toplina.

Umetniki nas vedno znova presenečajo s svojimi zamislimi. Bi imeli preprogo ali pregrinjalo, izdelano iz srbskih las? Privoščite si ju lahko zaradi podviga znanega umetnika Zorana Todorovića, ki na 53. Beneškem bienalu razstavlja neobičajni projekt Toplina.

Beneški bienale, najbolj pričakovana in najbolj obiskana umetniška prireditev – povprečno si jo ogleda več kot 300.000 obiskovalcev – vedno znova preseneča s svojimi deli. Eno takih, ki žanjejo izredno zanimanje, ima naslov Toplina, njegov avtor je srbski umetnik Zoran Todorović. Izhodišče projekta so lasje, bolje rečeno dve toni las, ki jih je Todorović mesece zbiral v 240 frizerskih salonih in vojašnicah po vsej Srbiji. Dve toni biološkega odpada je nato recikliral in iz tega naredil preproge, ki se prodajajo po sto evrov za kos.
Tisti, ki poznajo umetniško izražanje Zorana Todorovića, niso presenečeni, saj je pri njem v ospredju raziskovanje človeškega telesa. Za svoje instalacije,  vznemirljive provokacije, uporablja proizvode ali ostanke telesa. Todorović se izraža tako, da odmeva in šokira, a tudi navdušuje.

Več v tiskani izdaji revije JANA; izid v torek, 30. 6. 2009

Dve toni zbranih las je Todorović recikliral v material za odeje oziroma preproge.