Alter

Ena vžigalica ne naredi ognja

Edita Žugelj
8. 1. 2019, 07.49
Deli članek:

Pravi orgazem je pomemben del ženskega fizičnega, čustvenega in duševnega zdravja. Zato je pomembno, da si vsaj enkrat na teden vzamemo dovolj časa za ljubljenje s partnerjem, priporoča mojstrica Avigail Mor, ki že skoraj dve desetletji deli ženske modrosti tudi s Slovenkami.

Šimen Zupančič
Avigail Mor

Izraelska zdravilka je z modernimi znanstvenimi spoznanji združila starodavno znanje svojih prednic in svoje življenjske izkušnje. Z njimi pomaga ženskam, ki si želijo med vlogami hčere, žene, matere, prijateljice, podjetnice, uslužbenke … ustvariti ravnovesje, v vsem tem prepoznati svojo vrednost, se polno razcveteti v svoji ženskosti, jo negovati in ohraniti, morda znova prebuditi. Znanje o ženski modrosti predaja na delavnicah in individualnih srečanjih. Kot pravi, se je tovrstno znanje z generacijami izgubilo in se ga moramo ponovno naučiti. V zadnjem stoletju se je vloga žensk v družini in družbi zelo spremenila, na račun preštevilnih obremenitev je oslabela njihova »ženska frekvenca« in se okrepila moška. Ker pogosto ne zmorejo opraviti vsega, kar jim nalagata družina in družba, so razočarane nad sabo, to pa vpliva na odnos s partnerjem, tudi na čutno in spolno komunikacijo ter doživljanje orgazma, meni Avigail Mor.

Ženska doživlja, moški izkuša. Zanjo je predajanje modrosti in zdravljenje žensk poslanstvo. K njej prihajajo na posvete, delavnice in terapije ženske v vseh življenjskih ciklih. »Ves svet je v ženskih rokah,« pravi. »V rokah ženske so njen položaj, položaj njene družine, še posebej njenega partnerja. Ženska že od začetka stvarjenja vsak trenutek ustvarja energijo, ki ji pravimo življenje. V svojih genih ima znanje o kreaciji, ki ga ohranja z orgazmom. Doživljanje pravega orgazma pozitivno vpliva na njen odnos do same sebe, do drugih, do celotnega življenja. Orgazem ji omogoči spoznanje globoke resnice in njenega življenjskega poslanstva, razloga, zaradi katerega je njena duša prišla na ta svet.« Vendar je, dodaja Avigail Mor, pravi ženski orgazem brez moškega nemogoč. »Pravi orgazem doživlja le ženska in le med penetracijo moškega, na stari, 'dolgočasni' način,« smeje se pove, »in v trenutkih, ko ga doživlja ženska, ga lahko izkusi tudi moški. Sam ne more izkusiti resničnega orgazma, pri tem je popolnoma odvisen od ženske! Idealno je, da se ženski orgazem in moška izkušnja orgazma zgodita hkrati – doživetje v svetih spisih omenjajo kot 'biti eno z enostjo.' Če ženska doživi orgazem pred moškim, je to zanj drugačna izkušnja.«

Kaj je pravi orgazem in zakaj je tako pomemben? Po besedah Avigail Mor je duhovno izkušnjo in tako tudi resnični orgazem težko opisati z besedami. »Orgazem ni občutek, ampak način obstoja, kot da smo v praznini, zunaj telesa, za žensko so to edini trenutki, ko je v sozvočju s svojo dušo. V teh trenutkih opustimo nadzor, naše telo deluje brez nas; ker 'nas ni,' lahko v tej praznini tudi moški, s katerim se ljubimo, izkuša božansko enost. Orgazem ima tudi čisto fizične učinke, saj povzroči izjemno sproščanje možganov, ki potem aktivirajo hormonsko ravnovesje. Ženska, ki redno doživlja pravi orgazem, ne pozna depresije, njeno razpoloženje in um sta uravnovešena. Zato je zelo pomembno, da vsaj enkrat na teden doživimo poln orgazem, še bolje je dvakrat,« zatrjuje mojstrica. Izkušnja orgazma v možganih spodbudi tudi nastanek hormona, ki v moških in ženskah ustvari mehkobo in sočutje; v trenutkih enega resničnega orgazma se sprosti količina, zadostna za ves teden. »Po drugi strani pa prikrajšanost za izkušnjo skupnega orgazma v moških nezavedno povzroča jezo, občutek šibkosti, potrebo po dokazovanju moči. Če ženska ne doživi orgazma, je moški lahko zavestno ali nezavedno prizadet, užaljen. Sčasoma se v njem pojavijo tekmovalnost, ljubosumje in bes, ki lahko vodijo v nasilje, potrebo po bojevanju,« pravi Avigail. »Moški se zaveda tudi, kadar ženska hlini orgazem, to ga deprimira, ne trudi se več, da bi ji pomagal do orgazma, bil nežen do nje, ji bil v oporo. V takem stanju se med moškim in žensko razvije tekmovalnost, moški pa ima potrebo po tem, da partnerico nadvlada. V naši kulturi imata mož in žena v družini vsak svoj položaj, a veliko stvari počneta skupaj, izkazujeta si zaupanje in spoštovanje ter si, ne glede na obremenjenost z delom, otroki, enkrat na teden vzameta čas samo drug za drugega. Privoščita si večerjo, kopel, se zmasirata z dišečimi olji, si nudita užitek …, imata, skratka, lep ritual, v katerem se posvetita drug drugemu. Tak ljubeč in spoštljiv odnos med moškim in žensko pripomore k harmoničnemu življenju družine, družbe in celotnega planeta. Veliko pa je odvisno ravno od tega, kako ženska z mehko, nežno roko vodi in usmerja družinsko življenje. Orgazem ji da občutek notranjega miru in svobode, ki jo potem dopušča tudi drugim. Nima potrebe po tem, da bi se s partnerjem ves čas bojevala za svoje pravice, ampak jih z mehkobo udejanji.« Vendar pa terapevtka prizna, da tako živijo v Izraelu le v tradicionalnih družinah, v modernih žal ne. 

Ženska usmerja, ne nadzira. Po besedah mojstrice Avigail Mor je v zahodnem svetu pravi orgazem vsaj enkrat v življenju doživelo komaj štiri (4!) odstotke žensk, skoraj vsaka druga ženska je depresivna. Kaj je po njenem vzrok za to porazno stanje, ki se, kot pravi, potrjuje tudi pri njenem delu z ženskami? »Številne ženske na zahodu hočejo vladati, nadzirati vse okrog sebe in tako tudi dogajanje v postelji. Če so iz kakršnega koli razloga nezadovoljne, partnerju odrečejo spolni odnos in na ta način kontrolirajo tudi njegov užitek. A pri orgazmu ne gre za užitek, kakršnega doživljamo ob lizanju sladoleda, gre za naše fizično in duševno zdravje, za povezavo z višjim stanjem zavesti. Ženske pogosto pozabljajo, da je tango ples za dva, pozabljajo, da sploh potrebujejo partnerja. Moja mama je vedno dejala, da ena vžigalica ne naredi ognja. Ne razumite me napak, ženske imam rada, ne obsojam jih, le opazujem, raziskujem in se učim. Vedno začnem pri sebi. In govorim iz bogatih izkušenj večdesetletnega dela z ženskami.« Dodaja, da je lahko moderna ženska hvaležna, ker v tem času živi kot predstavnica svojega spola, v nasprotju s predeli sveta, kjer ženskam na različne načine načrtno onemogočajo svobodo: »Ženske v razvitem svetu imajo vse znanje, orodja, pravice in možnosti, da so srečne, radostne in ... lahko doživljajo orgazme. Tistim, ki tega ne znajo ali ne zmorejo, pa na delavnicah in terapijah pomagam s številnimi tehnikami in orodji ter jih naučim, kako jih lahko same uporabljajo. Pomagam jim do večjega zavedanja in občutenja ženstvenosti, do hormonskega ravnovesja, boljše komunikacije s sabo in partnerji, do zavedanja o pomenu prijateljstva med ženskami, sestrstva … Kajti sodobna, razvita družba nam je poleg številnih dobrobiti prinesla tudi pozabo starodavnega znanja, ki se je nekoč prenašalo z matere na hčerko. Skoraj dve leti sem živela pri severnoameriških staroselcih in se povezala z virom znanja in vedenja svojih prednic, s katerim pomagam ženskam spoznati, kdo so in zakaj so tu,« pravi Avigail Mor. 

Zdravljenje s hrano, besedo. Na vprašanje, ali lahko vsaka ženska doživlja prave orgazme, odgovori pritrdilno in doda: »Vsaka zdrava ženska, ki je povezana s svojo ženskostjo. Seveda pa lahko tudi moški pri tem veliko pripomore – če je potrpežljiv, upošteva njene želje in potrebe, njen ritem … Zelo pomembno je tudi, da sta partnerja odprta drug do drugega, si iskreno povesta, kaj kateri potrebuje. V postelji ženska moškega usmerja, je njegova vodnica, ne pa nadzornica, to moram poudariti, kajti iz slednjega se lahko hitro razvije potreba po stalnem nadzoru. Ženska naj moškega popelje na potovanje po svojem telesu, na pot združitve v enosti. Jaz pravim, da naj bo ženska dama v salonu, šef v kuhinji in umetnica ljubezni v spalnici. Tudi dar govora je ženska stvar. V svetih spisih je zapisano, da je prva ženska od boga dobila 90 odstotkov tega daru, moški pa le 10. Zato naj žena možu pomaga in omogoči, da z besedami izrazi svoja čustva, namesto da pritiska nanj, kako ji ničesar ne pove. V naši tradiciji se družina proti večeru zbere za mizo in vsak pove, kako je preživel dan. Dobro je, da se naučimo izražati in z drugimi deliti svoje misli, čustva, da povemo takoj, ko se počutimo prizadete, ne čez deset let. Ni nujno, da se vedno strinjamo, lahko si pa prisluhnemo. Pa nikoli ne pojdimo jezne v posteljo, pred tem razčistimo stvari. Prostor za vse to ustvari ženska, to je eden njenih načinov zdravljenja, del njene narave. Pomembno je, da se ženska zaveda sebe in tega, kako vpliva na družinske člane – s hrano, ki jo pripravi, z besedo, ki jo izgovori, z ljubeznijo, ki jo sprejema in daje. Biti ženska pomeni biti odgovorna. Ženska lahko s svojo modrostjo zgradi dom, z eno potezo ali besedo pa ga lahko tudi uniči,« poudari mojstrica.

Zaveda se tudi, da je v modernem svetu vse več ljudi razvezanih ali samskih po lastni izbiri. »Zakaj ne bi imela samska ženska prijatelja, nekoga, ki ji je všeč, in se enkrat na teden dobivala z njim zgolj zaradi seksa in orgazma?« sprašuje. »Brez obveznosti in občutkov krivde, saj nismo v srednjem veku. Seveda pa morata med njima vladati zaupanje in spoštovanje, ki sta tudi temelj odnosa med možem in ženo. Tako drug drugega podpirata in si pomagata pri zadovoljevanju potreb.«

Več v Zarji št. 2, 8. 1. 2018.