Zapeljiv pogled

Previdno in nežno s trepalnicami, da bodo dolge in zavihane

Maja Kopriva
24. 2. 2024, 18.15
Deli članek:

Ni ženske, ki si ne bi želela dolgih, gostih in privihanih trepalnic, ki ji dajejo samozavest in s katerimi lahko zapeljuje.

Dreamstime
Nekatere maskare, zlasti vodoodporne, je zelo težko odstraniti.

A žal nekaterim iz različnih vzrokov trepalnice pretirano izpadajo, se redčijo in krajšajo. Če vam dnevno izpadejo več kot tri trepalnice, je vsekakor dobro razmisliti, ali jih pravilno negujete, in poiskati vzroke izpadanja.

Preveč nege

Veliko žensk se liči vsak dan in nekatere brez maskare nikoli ne zapustijo doma. Ob tem pa ne pomislijo, da je preveč kozmetike lahko tudi vzrok izpadanja trepalnic. Ker so te nenehno obremenjene z maskaro (dostikrat tudi ponoči), se ne morejo regenerirati. Zato se izsušijo, ob stiku s posteljnino zlomijo in izpadejo. V tem primeru je vsekakor smiseln počitek od ličenja. Trepalnicam omogočite, da so večino dni na teden brez ličil.

Pretirano drgnjenje

Nekatere maskare, zlasti vodoodporne, je zelo težko odstraniti. Ker običajno čistilo ne zaleže, se dostikrat zatečemo k uporabi grobih brisačk ter drgnemo in drgnemo. Napaka! Najbolje je uporabiti oljno čistilo in nežno podrgniti okoli oči. Vato, prepojeno s takšnim čistilom, zadržimo nekaj sekund na zaprtih vekah in trepalnicah, da zmehča maskaro, šele nato ličilo odstranimo. Pozorni bodimo, da kupimo nežnejšo maskaro, ki ne vsebuje etilnega alkohola, parabenov in ftalatov.

Napačno odstranjevanje umetnih trepalnic

Umetne trepalnice nam lahko povsem spremenijo videz, zato ženske pogosto segamo po njih. Uporabimo medicinsko lepilo, s katerim umetne trepalnice pričvrstimo na koren naravnih trepalnic. Teža umetne trepalnice včasih povzroči, da naravna trepalnica izpade. Podobno se zgodi, če umetnih trepalnic ne odstranimo pravilno (z oljnim odstranjevalcem, ki raztopi lepilo), ampak jih namesto tega kar na suho vlečemo stran. S tem poškodujemo naravne trepalnice.

Prepogosto vihanje

Uporaba vihalnika trepalnic nepotrebno obremenjuje dlačice in jih, če smo pregrobi, lahko celo izpuli. Pomembno je, da trepalnice vedno privihamo pred nanosom maskare. Da se izognemo močnemu stisku, pa lahko vihalnik pred uporabo malce segrejemo s sušilnikom za lase. Seveda ga ne smemo segreti preveč, saj lahko v tem primeru trepalnice celo zažgemo.

Bolezenski vzroki

Če se izogibate vsem naštetim tveganjem, trepalnice pa vam kljub temu izpadajo, razmislite tudi o obisku zdravnika. Vzroki so lahko namreč tudi pomanjkanje nekaterih vitaminov, hormonsko neravnovesje ali stres. Kriva so lahko tudi vnetja in infekcije oči in vek, atopični dermatitis, menopavza, sistemske in endokrine motnje oziroma nekatera zdravila, na primer proti aknam, holesterolu, povišanemu krvnemu tlaku, za uravnavanje delovanja ščitnice.

Kako negujemo trepalnice

Kokosovo olje: Je sveti gral na področju vlaženja. Pred spanjem ga nanesite na dlani in nato na trepalnice. Pazite, da ne pride v stik z očmi.

Vazelin: Ta uspešno vlaži trepalnice. Ko si zvečer odstranite ličila, s konicami prstov na trepalnice previdno nanesite malo vazelina. Pazite, da ne pride v oči, saj lahko povzroči draženje in otekanje.

Lanolin: pridobivajo ga iz ovčjega maščevja in je odličen naravni nadomestek parafinskih izdelkov. Kanček ga nanesite na trepalnice in opazili boste, da bodo vidno bolj zdrave in čvrste.