Lepotičenje

Zelišča, ki poskrbijo za vaš hlad in dobro počutje

Mare Koren
26. 8. 2023, 18.30
Posodobljeno: 26. 8. 2023, 20.20
Deli članek:

Da boste v vročih mesecih ohranili telo čim bolj hladno, predstavljamo zelišča s hladilno močjo, ki jih je dobro uvrstiti v poletno prehrano in lepotičenje.

Dreamstime
Kardamom vsebuje vitamine A, B in C, ki vsi pripomorejo k lepoti kože.

V majhnih količinah imajo semena kumine zelo hladilen učinek, poleg tega pa razstrupljajo ter blažijo vetrove in napihnjenost. Kumino lahko dodajate v jedi s stročnicami, juhe in solate. Za lepoto pa pripravite osvežilno masažno olje, tako da zmešate olje črne kumine z malce jabolčnega kisa in pustite stati nekaj časa. Nežno premešajte in nato vmasirajte v predele kože, kjer se največ potite. Že po hitri masaži boste kot prerojeni in osveženi. Pomembno je le, da pripravkov iz kumine ne uporabljate na poškodovani koži.

Koriander

Na Tajskem in v Mehiki je koriander eno najbolj priljubljenih zelišč. Uporabljajo ga za pripravo domačih sals ter za začinjanje mesa in zelenjave. Je blagega okusa, njegovi učinki pa segajo tudi na področje zdravja, saj lajša prebavo in uravnava krvni sladkor. Kaj pa v lepoti? Poleg tega, da ščiti kožo pred prostimi radikali, vsebuje koži prijazne minerale in vitamin C. Deluje antibakterijsko in antiseptično, dezinficira in hladi kožo. 

Dreamstime
Koriander deluje antibakterijsko in antiseptično, dezinficira in hladi kožo.

Za koriandrovo masko dajte v električni mešalnik pol skodelice ovsenih kosmičev, četrt skodelice mleka, četrt skodelice narezane kumare in pest svežega koriandra. Pasirajte približno eno minuto in mešanico prelijte v stekleno posodo. Nanesite jo na obraz in počakajte 20 minut, da se strdi. Sperite z mlačno vodo.

Kardamom

Kardamom vsebuje vitamine A, B in C, ki vsi po vrsti pripomorejo k lepoti kože. Dokazano je, da spodbuja prekrvitev. Ker vsebuje antioksidante in učinkuje protivnetno, tudi briše temna pigmentna znamenja in izenačuje kožni ten. Kot začimbo ga lahko dodate jutranjemu čaju, da postane bolj osvežilen, pa tudi v smuti, kosmiče ali jogurt. Preprost osvežilni piling si pripravite tako, da zmešate malo medu in zdrobljena kardamomova semena. Vtrite ga v kožo obraza in sperite z mlačno vodo. Obraz bo vidno poživljen in se bo v prihodnje manj potil.