Zdravje

Kaj morate vedeti pred masažo hrbta?

MAJA KRAJNC / revija Bodi zdrava
16. 6. 2023, 17.00
Deli članek:

Ste tudi vi brez energije, večkrat utrujeni in napeti? Vse to v  načinu življenja, ki ga živimo, ni nič nenavadnega. A ob vsem tem za boljše počutje lahko pomaga sproščujoča masaža. Zanjo mora tisti na drugi strani poznati le nekaj pravih prijemov.

Shutterstock
Kdo je za masažo?

Pogosto smo napeti in zaležani ter imamo občutek, da je naše telo nerazgibano. Žal pa na negativne posledice predolgega sedenja za pisalno mizo, napačnega položaja pri spanju, neprimerne drže ali čezmernega poležavanja pomislimo šele, ko je že prepozno. Po večini pri odpravljanju težav pomagajo že vsakodnevna vadba in raztezne vaje, vendar lahko takrat priskoči na pomoč tudi dobra sproščujoča masaža. Masaža hrbta namreč pozitivno vpliva na kožo, mišičevje in vezivno tkivo, saj masažni prijemi spodbujajo krvni obtok kože in mišic ter spodbujajo presnovo celic v tkivih. Krvni pritisk in srčni utrip se upočasnita ter tako omogočita blagodejno sproščanje telesa. Z močnejšimi pritiski, raztezanjem in upogibanjem se odpravijo zatrdline in vozli v mišicah. Masaža hrbta torej ni le sproščujoča, temveč lajša tudi bolečine.  

Na kaj morate biti pozorni pred masažo hrbta?

Masaža hrbta je lahko tudi kontraproduktivna. Vedno morate najprej preveriti, ali so kje na koži poškodbe, vnetje, rdečica ali otekline. Masaža lahko oslabljen organizem še dodatno obremeni. Tudi pri kožnih obolenjih, podplutbah, zlomih ali drugih poškodbah se masaži hrbta raje odpovejte. Dobronamerna masaža hrbta bi lahko v nekaterih okoliščinah zdravstveno stanje tudi poslabšala. Pritiski namreč lahko ovirajo ali celo ogrozijo proces zdravljenja. Masaža hrbta se prav tako odsvetuje med nosečnostjo, pri povišani telesni temperaturi ali močnih bolečinah.

Vsekakor velja: Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom, ki vam bo svetoval, katere oblike masaže so za vas najprimernejše.

Na kaj morate biti pozorni pri sproščujoči masaži hrbta? V nadaljevanju z vami delimo nasvete za masažo in vam zaupamo, kako se lahko sprostite s čisto preprosto masažo.

Kaj pomaga pri sproščanju? Najprej se ustrezno pripravite!

Če se želite pri masaži popolnoma sprostiti, je pomembno, da se je že na začetku lotite pravilno. Poteka naj v tihem, dobro prezračenem prostoru, v katerem je temperatura zraka ravno pravšnja. Predvsem je pomembno, da temperatura prostora ustreza vam – nikakor vas ne sme zebsti. Prijetno okolje je prvi pogoj za uspešno masažo hrbta. Če nimate masažne mize, lahko uporabite tudi vzmetnico ali kavč. Za udobno namestitev posezite po odejah in blazinah, ki pri nekaterih masažnih tehnikah hrbta pridejo še posebej prav. Če si želite pričarati pravo vzdušje velnesa, zatemnite luč, prižgite sveče ali dišeče palčke ter poskrbite za nežno glasbo v ozadju. Najpomembnejša pa je prava izbira masažnega olja. Najprimernejše je masažno olje za sprostitev mišic, kot je denimo športno masažno olje z eteričnimi olji, ki ima grelni učinek ter tako mišice sprosti in poživi. Če pri roki nimate masažnega olja za sproščanje mišic, lahko za masažo uporabite tudi druga olja, npr. olje za dojenčke. Masažno olje omogoča, da roke pri masaži lažje drsijo po hrbtu in masažni gibi so zato še prijetnejši.

Prav tako je pomembno, da si za masažo vzamete čas, saj hektična masaža pod časovnim pritiskom ne bo ravno uspešna. Ne nazadnje mora biti masaža hrbta sproščujoča. Ste že vse pripravili in ustrezno opremili prostor? Potem pa lahko kar začnete. V nadaljevanju preberite naše nasvete za masažo hrbta.

Nasveti za masažo: Kako pravilno zmasirati hrbet?

Masaža hrbta naj bo čim bolj preprosta. Že z nekaj masažnimi gibi lahko dosežete sproščujoč učinek. V nadaljevanju z vami delimo pet učinkovitih masažnih tehnik za umiritev in odpravljanje stresa:

1. Glajenje

Gre za nežno masažno tehniko, pri kateri so dotiki rahli. Izvaja se ob začetku masaže hrbta, lahko tudi brez masažnega olja.

2. Gnetenje

Pri tej tehniki se koža gnete. Uporabite kanček masažnega olja ter med prsti in dlanmi kožo drgnite ali nanjo pritiskajte od zgoraj. Tako boste mišice in okoliško tkivo segreli ter masirali.

3. Tresenje

Tresenje pri masiranju pomeni, da položite dlani na hrbet in jih s kratkimi, hitrimi gibi premikate sem in tja. Napeta področja se bodo sprostila, toplota, ki bo pri tem nastala, pa bo spodbudila prekrvitev.

4. Udarjanje

Tako se imenuje tehnika, pri kateri udarjamo predel, ki ga želimo zmasirati. Pri trdovratnejši napetosti ali otrdelih mišicah je prav ta tehnika najučinkovitejša. Vendar bodite nežni – premočno udarjanje ima lahko negativne učinke.

5. Vtiranje

Pri tej sproščujoči masažni tehniki s prsti ali dlanmi izvajamo krožne gibe in počasi drgnemo kožo.

Vseh pet masažnih tehnik se lahko po želji izvaja nežno ali z nekoliko močnejšim pritiskom. Pomembno je, da ne pretiravate. Masažo hrbta začnite izvajati na ramenih in vratu, saj je ta predel po navadi najbolj napet. Nato se spuščajte po hrbtenici navzdol. Masirajte le predel okrog hrbtenice in ne hrbtenice same. Prav tako bodite pozorni pri izvajanju masaže na tilniku in v okolici ledvic. Masažni prijemi naj bodo na teh predelih nežnejši.

Nasvet: Za popolno sprostitev masažnemu olju primešajte nekaj kapljic eteričnega olja.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Media24
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju!