Zdravje

Zdravilno olje čajevca za tisoč in eno tegobo

Tea Dečman
4. 5. 2019, 11.30
Deli članek:

Eterično olje čajevca je eno najpogosteje uporabljanih eteričnih olj. Pravzaprav bi lahko rekli, da ne bi smelo manjkati v nobenem domu.

Dreamstime
Za vsa eterična olja velja pravilo, da jih moramo shranjevati zunaj dosega otrok, ker gre za snovi v močnih koncentracijah.

Eterično olja čajevca je antiseptik, sredstvo za pomiritev, sredstvo proti mrčesu, proti slabemu zadahu, najpomembnejše pa je njegovo protibakterijsko in protiglivično učinkovanje, dokazana sta prav tako protivnetno delovanje in protivirusna aktivnost na virus herpes simpleks. Dobro se obnese pri zdravljenju aken, prhljaja in srbečega lasišča, glivic na stopalih in nožnih nohtih, vaginitisa, psoriaze in še bi lahko naštevali.

Očistimo akne, odpravimo herpes

Uporabimo ga lahko za dopolnilno zdravljenje v povezavi z aknami, ekcemom, herpesom, piki žuželk, ob nelagodju v mišicah in sklepih, boleznih dlesni, luskavici, opeklinah, bradavicah, razjedah, za dezinfekcijo in regeneracijo poškodovane kože, za nego kože, nagnjene k vnetjem, ob srbečem in luskastem lasišču, pri boleznih nohtov, suhih in razpokanih ustnicah, slabem zadahu. Je tudi zelo učinkovit anestetik. Če vas piči kakšna žuželka, če se vam naredi boleč mozolj pod kožo ali pa se zbodete v trn, na boleči predel kanite kapljico eteričnega olja čajevca in bolečina bo zelo hitro ponehala ali se vsaj občutno zmanjšala. Če imate povečan izcedek iz nožnice, ki ima neprijeten vonj, potem kanite kapljico eteričnega olja na dnevni vložek. To ponavljajte nekaj dni. Čajevec je zelo dobrodošla pomoč tudi ob bolečini v ušesih in začetnih oblikah vnetja ušes. A bodite zelo previdni ‒ olja nikoli ne nakapajte neposredno v uho! Nanesite ga na zunanjo stran, okrog ušes, lahko pa na vatno palčko kanete dve kapljici in nato palčko blago potisnete v sluhovod, ne da bi mazali po notranji strani ušesa. Že hlapi eteričnega olja bodo omilili zbadanje v ušesu in prispevali k blaženju vnetja.

Pred uporabo je dobro vedeti naslednje

Če nanašate nerazredčeno olje, to počnite le točkovno ‒ na primer z vatno palčko namažite le akno, vneti noht, zunanji kanal vnetega ušesa. Za vsa eterična olja velja tudi pravilo, da jih moramo shranjevati zunaj dosega otrok, saj gre za snovi v tako močnih koncentracijah, da bi zaužitje lahko imelo tragične posledice. Pazite, da vam eterično olje ali hlapi ne zaidejo v oko ali na sluznico. Če se to zgodi, te predele takoj izperite z osnovnim oljem (na primer oljčnim ali mandljevim). Vato pomočite v osnovno olje in si z njo obrišite prizadeti predel (na primer oko), potem pa izperite z veliko količino hladne vode. Eteričnega olja čajevca ne uživajte.

Na trgu je več različnih olj čajevca

Na trgu je na voljo veliko različnih eteričnih olj. Najboljša so stoodstotna eterična olja, kupite pa lahko tudi prava eterična olja, mešana z osnovnimi (na primer mandljevo ali drugo), ali sintetična olja, ki sicer nas ne zanimajo, saj nimajo nobenega zdravilnega učinka, ker niso pridelana iz rastline, temveč iz kemičnih sestavin. Kako vemo, katero je pravo? Pri nakupu eteričnega olja dobro preberite deklaracijo: na njej mora biti navedeno latinsko ime rastline, torej Melaleuca alternifolia. Poleg tega mora biti napisano, da gre za stoodstotno eterično olje. Če boste na deklaraciji zasledili te strokovne besede: terpinen-4-ol (>35 %), g-terpinene, terpinolene, 1,8-cineol (<3 %), terpinen, terpinol-pinen, p-cymene, aromadendren, b-pinen, potem imate v rokah pravo stoodstotno eterično olje čajevca.

Alergična reakcija

Pred prvo uporabo eteričnega olja vam svetujemo, da naredite test za ugotavljanje morebitne alergične reakcije. 

Za zdravje ustne votline

Olje čajevca dokazano hitro pozdravi vnetje dlesni. Na zobno krtačko kanite kapljico olja in si zdrgnite zobe in dlesni. To ponavljajte nekaj dni. Pps1: Za vsa eterična olja velja pravilo, da jih moramo shranjevati zunaj dosega otrok, ker gre za snovi v močnih koncentracijah.