Šok in odrešitev

Skrivnostni tumor z imenom "Houdini" je po porodu izginil

S.R.
13. 5. 2018, 19.50
Deli članek:

Zdravniki so ji mesec dni pred porodom povedali, da ji na možgane pritiska velik tumor. Čez štiri mesece je bila zdrava.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

23-letnica iz Kalifornije se je v zadnjem mesecu nosečnosti zglasila na nevrološkem oddelku bolnišnice Loma Linda in izvedela grozljivo novico. Že ves mesec je trpela za hudimi glavoboli, izčrpanostjo, težavami z vidom in slabostjo. To je bila njena tretja nosečnost, pri čemer med prvima dvema ni imela nikakršnih zdravstvenih težav. Slikanje z magnetno resonanco je pokazalo, da ji je ob možganih na levi strani lobanje zrasla ogromna tvorba, zaradi česar so zdravniki domnevali, da bi lahko šlo za agresivno obliko raka ali pa vrsto benignega meningioma, tumorja, ki se je razvil iz celic v možganski ovojnici.

Čeprav ni znano, ali je končno odločitev sprejela bolnica ali zdravniki, so se odločili, da operacijo odložijo na čas po porodu. 23-letnica se je mesec dni po porodu vrnila v bolnišnico in razkrila, da glavoboli sicer niso pojenjali, da pa nima več težav z vidom. Zdravniki so želeli skrivnostno tvorbo čim prej odstraniti, zato se je čez mesec dni vrnila na še zadnji pregled z magnetno resonanco pred posegom, a doživela je nadvse pozitiven šok. Zdravniki so osupli zrli v dramatično zmanjšano tvorbo, ki se je v zgolj nekaj mesecih skrčila brez kakršnega koli zdravljenja. Izkazalo se je, da je bila njihova diagnoza benignega meningioma pravilna, tumor pa so ironično poimenovali kar Houdini.

Čeprav se dogodek zdi nenavaden, raziskovalci že dlje časa ugotavljajo, da je rast meningiomov pri nosečnicah precej nenavadna. Meningiomi so sicer pogosti pri osebah, starejših od 60 let, medtem ko se pri nosečnicah pojavijo zelo redko. Zadnji primer kaže, da se lahko zaradi določenih sprememb v telesu v času nosečnosti te sicer počasi rastoče tvorbe zelo hitro povečajo.