Imunoterapija

Osupljivo, »cepivo« proti raku bodo začeli preskušati na ljudeh

S.R.
29. 3. 2018, 10.35
Posodobljeno: 29. 3. 2018, 10.39
Deli članek:

Zdravilo za krepitev imunskega sistema pri bolnikih, obolelih za rakom, je bilo v nedavnih preskusih na miših izjemno uspešno. Zdaj ga bodo pričeli preskušati tudi na ljudeh.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Raziskovalci z Univerze Stanford so v študiji, ki so jo pred dvema mesecema objavili v znanstveni reviji Science Translational Medicine, pokazali, da lahko dve zdravili, ki ju vbrizgajo neposredno v tumor, bele krvničke limfocite T, pomembne za imunsko odpornost, spodbudita k uničevanju rakavih celic tako v zadevnem tumorju kot v drugi tvorbi drugje v telesu. Ker kombinirano zdravljenje sproži odziv imunskega sistema, je možno zdravili preprosto injicirati, zaradi tega so ga znanstveniki oklicali za »cepivo« proti raku, čeprav v tehničnem smislu ne gre za dejansko cepivo.

Limfociti T

Celice limfociti T so v boju s tumorjem običajno neučinkovite, saj so rakave celice preveč podobne zdravim celicam, ali pa prve dejansko izločajo kemikalije, ki jim omogočajo, da ostanejo skrite. Trenutno razpoložljiva zdravila proti raku, ki temeljijo na protitelesih, to težavo rešujejo tako, da so usmerjena v rakave celice z zelo specifičnimi mutacijami, kar posledično pomeni, da so učinkovita zgolj pri nekaterih vrstah raka. Nedavno odobreno zdravljenje CAR T-cell terapija limfocite T sicer spodbuja k opravljanju svojega poslanstva, vendar je za to treba imunske celice posameznega bolnika gensko spremeniti.

Ugotovitev ekipe s Stanforda, da je mogoče limfocite T v miših k boju proti rakavim celicam spodbuditi zgolj z injiciranjem dveh zdravil, je zato toliko bolj osupljiva, pri čemer je bilo zdravljenje učinkovito pri različnih vrstah raka. Najboljše rezultate, in sicer kar 97-odstotno uspešnost zdravljenja, so dosegli v primeru limfoma. Raziskovalci bodo zdaj prešli na preskuse na ljudeh. Sprva na posameznikih s počasi rastočim ne-Hodgkinovim limfomom. Do konca leta želijo v preskus vključiti 35 odraslih bolnikov, ki jih bodo razporedili v dve skupini. Njihov cilj je ugotoviti najustreznejšo količino odmerka zdravil, ki ju izdelujeta dve različni farmacevtski podjetji, in morebitne stranske učinke zdravljenja. »Preskušamo kombinacijo obeh zdravil,« je dejal vodja načrtovane klinične raziskave Ronald Levy.