Priporočene količine

Pozor! Tudi zdrava hrana ima svojo mero

Pe. R. / Novice Svet24
3. 2. 2018, 07.56
Deli članek:

V vsakodnevni jedilnik čim večkrat vključimo živila, ki podaljšujejo življenje. Zbrali smo nekaj ključnih s čudovitimi lastnostmi, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje in počutje.

Dreamstime
Kaj jesti in koliko? Sestavili smo lestvico s priporočenimi količinami zdravih živil.

Tako kot pri vseh stvareh je tudi pri zdravih živilih treba upoštevati priporočeno dnevno količino, da z njimi res dosežemo najboljši učinek na naše telo. Poglejmo si, kaj jesti in koliko. 

OREH 

Jogurt

Mlečne bakterije preprečujejo vnetje mehurja, pomagajo do zdrave črevesne flore in zmanjšujejo tveganje za raka. Priporočena količina: 200 gramov na dan

Vsebuje maščobne kisline omega 3, ki uravnavajo krvni tlak, magnezij, ki blaži vnetje mišic, in sterin, ki znižuje raven slabega holesterola. Petkrat na teden si privoščimo po 30 gramov orehovih jedrc.

JABOLKO

Vsebuje veliko vitamina C, ki krepi obrambne celice. Pomembna sestavina jabolka je pektin, ki uravnavava raven holesterola oziroma preprečuje osteoartrozo. Pektin ravno tako pospešuje delovanje črevesja in odpravlja zaprtje. Barvilo kvercetin bo opravilo z virusi in zmanjšalo tveganje za raka na debelem črevesu. Zagrizimo v eno ali dve jabolki na dan.

BANANE

Pomagale nam bodo s kalijem, ki ščiti srce, in z magnezijem, ki znižuje raven stresnih hormonov. Beljakovina triptohan je po drugi strani potrebna za zviševanje ravni hormonov sreče. Banane ne vsebujejo kislin in so idealne za bolnike z razjedami na želodcu in dvanajstniku. Priporočena količina je pet zrelih banan na teden.

BROKOLI

Barvilo karotinoid zavira raka, velike količine kalcija bodo preprečile osteoporozo, aromatične snovi bodo telo rešile strupov. Če vemo, da vsebuje brokoli še veliko vitamina C, se bomo z njegovim vključevanjem na jedilnik še bolj potrudili. Dvakrat na teden si privoščimo po 200 gramov te zakladnice zdravja. 

KROMPIR

Aminokisline, s katerimi se ponaša krompir, regulirajo presnovo beljakovin, vitamin C in cink pa krepita imunski sistem in »živce«. Kalij, ki ga vsebuje ta gomolj, nam bo pomagal znižati krvni pritisk. Na dan ga zaužijmo do 250 gramov. 

ČESEN

Aromatične snovi v česnu ščitijo pred poapnenjem žil in se odlično bojujejo proti bakterijam. Zato ima česen podoben učinek kot antibiotik. Obogatite svoj jedilnik z vsaj pol stroka na dan.

RIBE

Maščobne kisline omega 3, s katerimi se ponašajo ribe, uravnavajo količino maščob v krvi, bogate so z jodom, ki spodbuja delovanje ščitnice, kalij pa preprečuje nabiranje vode v telesu. Dvakrat na teden pojejte po 150 gramov rib.

ČEBULA

Sulfidi v čebuli uničujejo škodljive črevesne bakterije, eterično olje pospešuje izločanje želodčne kisline, barvilo kvercetin pa preprečuje trombozo. Pogumno si privoščite vsaj eno čebulo na dan.