Učinkovita vadba

Začnite dan s telovadbo. Preberite, zakaj!

L. P.
24. 1. 2017, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Če boste vsako jutro pred zajtrkom telovadili deset minut, boste naredili veliko dobrega za vaše telo. Vadba pred zajtrkom prinaša mnogo prednosti.

profimedia
Vzemite si deset minut za jutranjo telovadbo.

Jutranje vaje, ki jih izvajamo pred prvim obrokom, niso zahtevne, ne bodo vam vzele veliko časa, dovolj je deset minut na dan. Prinesle pa bodo veliko pozitivnega, raziskave so namreč pokazale, da je jutranja vadba bolj koristna od popoldanske.

Prednosti jutranje telovadbe
Strokovnjaki so dokazali, da je jutranja vadba zelo koristna. Vaše telo napolni z energijo, saj pospeši kroženje krvi. Tudi vaše razmišljanje je boljše, saj so možgani dobro prekrvavljeni in napolnjeni s kisikom. Če spadate med tiste, ki potrebujejo zjutraj veliko časa, da se prebudijo in začnejo dan, potem je jutranja vadba za vas idealna. Prebudila vas bo, napolnila s pozitivno energijo in dan boste začeli veliko lažje.

Dokazano je tudi, da jutranja telovadba zmanjšuje apetit, zmanjšuje potrebo po sladkem. Telo je že zjutraj v gibanju, možgani zato ne pošiljajo signala za potrebo po hrani, ki daje energijo. To pa je pretežno sladkor oziroma ogljikovi hidrati.

Jutranji šport pospeši metabolizem. Organi delujejo hitreje, črevesje opravlja svoje delo. Že deset minut vadbe je dovolj, da se preko celega dneva kalorije izgorevajo hitreje.

Dokazano je, da na tak način pokurite tudi do 20- odstotkov kalorij več, kot bi jih, če se ne bi gibali.

Kakšen šport izbrati?
Na izbiro imate več športov. Deset minut lahko posvetite kardio vadbi. Tecite na mestu, delajte počepe, vaje za trebušne mišice, sklece, plank.
Če vam ustreza, lahko deset minut namenite zumbi, aerobiki, pilatesu, se odpravite na sobno kolo ali pa odtečete krajši krog na prostem.

Deset minutne vaje zaključite z raztezanjem ali pa naredite nekaj jogijskih vaj.

Vsakodnevna deset minutna jutranja vadba lahko naredi veliko pozitivnega za vaše telo in zdravje. Pomembno pa je, da ne odnehate, da vadite redno vsako jutro.

Ko zaključite z vajami, si pripravite zdrav beljakovinski zajtrk. Ta vam bo nudil dovolj energije, do kosila, nahranil bo vaše mišice in izboljšal vaše počutje.