Zdravje

Čudežno sredstvo z učinkom pomlajevanja

Mateja Bevk/revija Zvezde
20. 2. 2016, 11.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Skrivnost pomlajevanja je bila odkrita pred več kot 80 leti. Priporoča jo marsikateri dermatolog in najverjetneje jo imate tudi vi že dolgo v svoji toaletni torbici: kremo z retinolom, seveda.

Arhiv Svet24
Čudežno sredstvo za pomlajevanje kože se skriva v kremah, ki vsebujejo retinol.

In čeprav se na policah lekarn in drogerij vsak dan pojavljajo novejši in bolj prefinjeni izdelki zoper staranje, je retinol še vedno najbolj iskano orožje proti gubam.

Zaradi nove tehnologije so seveda tudi izdelki z retinolom boljši kot kadar koli prej. Drobne linije in globoke gube lahko zdaj zgladite hitreje in z manj dražilnih učinkov. Slabost pa je, da mnogokrat ne vemo, katero kremo kupiti, saj je pri retinolu prava zmeda pri poimenovanju, in tako pogosto slišimo tudi za retinoid in retinojsko kislino in še bi se kaj našlo.

Kakšna je torej razlika med njimi? Učinek je sicer enak – boljša koža – in vsi izvirajo iz vitamina A, toda retinol, retinoid in retinojska kislina še zdaleč niso sopomenke. Razlikujejo se v načinu vpijanja v kožo in tudi po svoji moči.

Retinoid je krovni termin za vse derivate vitamina A v negi kože.
Retinojska kislina je sestavina v profesionalnih izdelkih, ki vam jih predpišejo na recept.
Retinol je sestavina izdelkov, ki jih je mogoče kupiti brez recepta. Koža spremeni retinol v retinojsko kislino.
Nazadnje je tu še retinil palmitat, ki je kombinacija retinola in palmitinske kisline in je najnežnejši v družini retinoidov.

Dobra komunikacija

In zakaj so retinoidi tako priljubljeno sredstvo pomlajevanja? Zato, ker imajo odlično sposobnost komunikacije s kožnimi celicami, zlasti tistimi, ki jih je poškodovalo sonce. Pošiljajo jim signal, naj se začno vesti normalno, zato se hitreje regenerirajo in so že v kratkem videti mlajše. Obnova celic po navadi poteka 30 dni, retinoidi pa lahko ta čas obnove skrajšajo na 20 dni, poleg tega pa odpravljajo tudi vnetja, preprečujejo celicam, da bi mutirale (zmanjšajo možnost raka), in pospešijo nastajanje kolagena.

Arhiv Svet24
Retinol je najbolj iskano orožje proti gubam.

Katera krema je primerna zame?

Odvisno od tega, kakšne so vaše potrebe in kakšen tip kože imate. Kreme z retinojsko kislino, ki jih predpiše dermatolog, bodo učinkovale bolje in hitreje kot tiste z retinoli, ki jih kupite v prosti prodaji, vendar so dražje in imajo lahko tudi več neželenih stranskih učinkov – kožo največkrat zelo razdražijo in izsušijo, da postane luskasta.

Na srečo so izdelki z retinolom v prosti prodaji prav tako učinkoviti, le da učinkujejo za spoznanje počasneje in blažje. Celice vsrkajo retinol in ga spremenijo v retinojsko kislino, pri čemer vzamejo le tolikšno količino, kot je potrebujejo, zato koža ne postane razdražena. Če tudi običajni izdelki z retinolom, ki so na voljo v prosti prodaji, izsušijo vašo kožo ali ta zaradi njih pordi, jih uporabljajte redkeje, denimo vsak drug dan, ali pa preizkusite še kreme z retinil palmitatom, to je retinoid za izjemno občutljivo kožo.

Kremo z retinoidi lahko nanašate po vsem obrazu, zlasti primerna je za področje okoli oči, zadnje raziskave pa kažejo tudi na njeno uporabnost pri zdravljenju aken. V tem primeru poiščite izdelek s kombinacijo retinoidov in salicilne kisline: retinol odlušči s povrhnjice celice, ki mašijo pore, salicilna kislina pa jih globinsko očisti.

Ni za vsakogar

Ne nazadnje pa še tole opozorilo: izdelki z retinolom niso za vsakogar. Noseče in doječe ženske naj jih ne bi uporabljale, saj nekatere raziskave kažejo na povezavo med topičnim vitaminom A in razvojem nepravilnosti pri plodu. Prav tako retinol ni priporočljiv, če je vaša koža zelo občutljiva za sonce. Izdelki z retinoidi so fotosenzibilni, zato jih je najbolje uporabljati zvečer, čez dan pa le v kombinaciji s kremo za sončenje. Če pri uporabi kreme z retinoidi upoštevate navodila na embalaži, vsekakor ne morete zgrešiti.