Zdravje

Testiranje cepiva proti eboli obetavno

STA/J.P.
2. 4. 2015, 14.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Testiranje cepiva proti eboli, ki ga izvajajo s 138 prostovoljci iz Gabona, Kenije, Ženeve in Hamburga, je obetavno, je danes sporočil koordinator raziskave. Študija je pokazala, da cepivo z oznako rVSV-ZEBOV-GP proizvaja protitelesa, prostovoljci pa ga dobro prenašajo.

Arhiv Svet24

Direktor inštituta za tropsko medicino v nemškem Tübingenu Peter Kremsner je pojasnil, da je zelo verjetno, da je cepivo, ki je bilo razvito pred desetimi leti, a nima dovoljenja za uporabo, učinkovito za preprečevanje okužbe s pogosto smrtonosnim virusom. Študija mora sicer to še eksplicitno dokazati, je dodal.

Med stranskimi učinki je vodja raziskave navedel vročino in slabo počutje, 11 prostovoljcev pa je tožilo zaradi zatečenih sklepov, a je težava hitro minila.

Lastnik patenta za cepivo, ki bi bilo lahko odobreno še letos, je farmacevtski velikan Merck, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Če bo rVSV-ZEBOV-GP odobren, bi ga lahko uporabili ob naslednjem izbruhu ebole. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije se je tokratnem izbruhu s hemoragično mrzlico okužilo 25.178 ljudi, umrlo jih je 10.455. Minuli teden so zabeležili 75 novih okužb, epidemija pa počasi pojenja.

Strokovnjaki trenutno razvijajo še okoli deset cepiv, a je samo eno tako daleč v postopku odobritve kot rVSV-ZEBOV-GP.

Kremsner je še povedal, da v Gabonu poteka cepljenje dodatnih prostovoljcev, da bi določili pravilno doziranje. Cepili bodo tudi otroke.