Zdravje

Poskrbimo za zdravje in vitalnost pozimi

Sašo Avramovič
25. 11. 2013, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Tudi v zimskem času je zelo pomembno gibanje na svežem zraku in ustrezna prehrana, s katero v hladnih dneh uspešno okrepimo imunski sistem.

Shutterstock

Ljudje se moramo kljub hladnejšim dnem in nižjim temperaturam tudi pozimi veliko gibati na svežem zraku, saj le tako s sončno svetlobo dobimo dovolj vitamina D. Ta skrbi za naš imunski sistem in nas varuje pred depresijo. Odpravimo se na sprehod tudi takrat, ko je oblačno, kadar je megleno, pa si lahko izberemo kakšen višji vrh, da ujamemo kak sončni žarek.  Naj nas ne motita niti dež niti sneg, le toplo se oblecimo in pazimo, da ne bomo mokri.

Kaj pa prehrana v zimskih dneh? Kako z njo uspešno okrepiti svoj imunski sistem? ''Uživajmo sezonsko, lokalno pridelano hrano. Zelje in zeljnica sta čudovita za dobre, probiotične bakterije in uravnavanje črevesne flore,'' pravi Alja Dimic, prehranska terapevtka iz Centra Holistic, in dodaja, naj ne pozabimo na cvetačo, brokoli in brstični ohrovt, ki prav tako krepijo naš imunski sistem. Med žiti izberimo proso, ajdo, kvinojo in nepredelani riž, uživajmo laneno, konopljino in bučno olje ter uporabljajmo naravno morsko sol. ''Zelo dobra dopolnitev in krepčilo za naš imunski sistem je ajurvedska indijska kosmulja, ki nam pomaga pri prehladih in gripah. Topel čaj z limono in medom ter črna redkev, ki jo napolnimo z medom in ga jemo po žličkah, pa so še vedno stalnica pri prehladih,'' še pravi.

''Zelje in zeljnica sta čudovita za dobre, probiotične bakterije in uravnavanje črevesne flore.'' Alja Dimic

Ko smo ravno pri čajih – Dimičeva priporoča, naj si namesto kupljenih privoščimo domače, še najbolje iz zelišč, ki smo jih poleti sami nabrali in posušili. Njen recept za domači čaj se glasi: ''Posušene liste žajblja in divji oves prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 15 minut. Nato precedimo, dodamo limono in žličko medu ter popijemo. Žajbelj je odličen pri vnetjih in prebavnih težavah, čaj iz divjega ovsa pa človeka duševno krepi, deluje antidepresivno in vzbuja občutek ugodja.''

Zelje med drugim uravnava črevesno floro.

Seveda, ob toplem čaju skoraj ne sme manjkati med, ki vsebuje veliko fitohranil, ki varujejo pred rakavimi in drugimi kroničnimi obolenji. Dimičeva priporoča, naj izberemo med kostanjevim, cvetličnim, smrekovim in hojevim medom. In še za konec: med vsebuje antioksidante, ki krepijo imunski sistem, in encim glukooksidazo, ki deluje razkuževalno.