Gaudijevo čudo

Denar je zbran; barcelonska Sagrada Familia bo dokončana leta 2026

A. M.
25. 3. 2024, 08.55
Posodobljeno: 25. 3. 2024, 09.07
Deli članek:

Barcelonska bazilika Sagrada Familia, svetovno čudo Antonija Gaudíja, ima nov datum dokončanja leta 2026 – 144 let po polaganju temeljnega kamna.

Profimedia
Ponovno napovedan zaključek gradnje Gaudijevega svetovnega čuda.

Esteve Camp, vodja organizacije zadolžene za dokončanje mojstrovine Antonija Gaudija, je prejšnjo sredo kot datum zaključka večine del napovedal 25. junij 2026. Datum sovpada s stoto obletnico smrti arhitekta Gaudija in napoveduje zaključek del v stavbi, izvzema pa ogromno stopnišče pred njo, ki naj bi se raztezalo čez kar dva mestna bloka. Dela na skulpturah, okrasnih detajlih ter predvsem na omenjenem kontroverznem stopnišču, ki se razteza do glavnega vhoda, se bodo predvidoma nadaljevala še nadaljnjih osem let.

Ali je izgradnja ogromnega stopnišča okoli cerkve res potrebna, pa vzbuja deljena mnenja. Ko so se leta 1882 začela dela, je cerkev zaokrožalo kmetijsko zemljišče, v vmesnem stoletju pa jo je popolnoma obdalo mesto. Stopnišče, ki bi se raztezalo čez dva velika mestna predela bi zahtevalo premestitev domovanja okoli 1000 družin in sedežev podjetij. "Gaudijevemu načrtu sledimo do potankosti," projekt stopnišča zagovarja Camp, "smo njegovi dediči in nimamo pravice posega v takšno umetniško delo. Načrt, predstavljen lokalnim oblastem leta 1915, ki ga je podpisal Gaudí, vključuje stopnišče.” Dodal je, da se o načrtu sicer pogovarjajo z županom Barcelone Jaumejem Collbonijem, saj ima kljub vsemu zadnjo besedo lokalna oblast, poroča The Guardian.

Profimedia
Rast mesta okoli cerkve ne dopušča gradnje ogromnega stopnišča.

Pred pojavom množičnega turizma je bila gradnja financirana izključno iz donacij skesanih grešnikov, zaradi česar je bil denarni tok nepredvidljiv in mnogi so dvomili v možnost dokončanja dela. Zadnja desetletja pa obilen turizem zagotavlja stalen dohodek, saj skoraj 5 milijonov obiskovalcev letno ob enkratnem obisku plača 25 do 40 evrov. Nekaj več kot polovica od teh 125 milijonov evrov gre za dokončanje del. Kako se porabi preostanek, ostaja skrivnost, saj cerkev ni dolžna objavljati svojih bilančnih poročil.

Sagrada Familia danes velja za eno izmed največjih čudes sodobnega sveta, vendar splošno mnenje o njej ni bilo vedno tako. Angleški pisatelj George Orwell jo je recimo ocenil za eno najbolj ostudnih zgradb na svetu in komentiral, da so anarhisti pokazali pomanjkanje okusa, ker je niso razstrelili, ko so imeli priložnost.