Kokakola

Svoj zmagoviti pohod je začela kot zdravilo

Maja Kopriva
11. 2. 2024, 10.04
Posodobljeno: 11. 2. 2024, 15.07
Deli članek:

Tokrat smo za vas izbrali nekaj koristnih nasvetov in trikov, ki kažejo, kako lahko kokakolo uporabite tudi v gospodinjstvu.

Dreamstime
Najprej so kokakolo prodajali kot zdravilo za odvajanje od drog, glavobole in impotenco.

Ali veste, da je ena najpriljubljenejših gaziranih pijač na svetu nastala po nesreči? John Stith Pemberton je namreč leta 1884 želel posnemati francoskega izumitelja, ki je naredil vino iz koke. Prohibicija v Ameriki je Johnu preprečila proizvodnjo alkoholnega napitka, zato se je odločil narediti brezalkoholno pijačo, ki jo je v začetku uspel patentirati celo kot zdravilo za zasvojenost z drogami, glavobol in impotenco. Pozneje so z njo oskrbovali ameriško vojsko, danes pa je na voljo celotni populaciji. Kokakola ni le odlična osvežitev, ampak je lahko tudi koristna.

Odstranite mastne madeže

Če se je na prtu ali puloverju pojavil masten madež, ki ste ga dobili med kosilom, je čas, da se poslovite od njega. Del oblačila, na katerem je madež, namočite v kokakolo in pustite stati vsaj pet minut. Nato oblačilo operite z vodo in nato še v pralnem stroju. Presenečeni boste nad učinkom kokakole.

Očistite pečico

Odlična kombinacija, ki bo očistila pečico na naraven način, je moč kokakole in sode bikarbone. Po celotni pečici najprej potresite sodo bikarbono, nato pa jo polijte z malo kokakole. Pustite delovati vsaj pol ure, nato sledi kokakole in sode bikarbone ter umazanijo obrišite z vlažno krpo. Po potrebi postopek ponovite.

arhiv
S pomočjo sode bikarbone in kokakole boste preprosto ter hitro očistili pečico.

Zažgani lonci in ponve

Ste po nesreči prismodili ponev ali pa pozabili, da imate na kuhalniku krompir in tako povzročili nesrečo, ki vas je za povrh pustila še lačne in brez najljubšega lonca? Nič še ni izgubljenega. Zažgano hrano, kolikor je mogoče, odstranite iz lonca, vanj pa zlijte nekaj napitka in pustite stati vsaj pol ure. Potem lonec operite kot običajno, z obilico detergenta in vode.

dreamstime
Oblačilo namočite za 15 minut v kokakolo

Zalepljen žvečilni gumi

Ojoj, ste se pomotoma usedli na žvečilni gumi in dobili grd madež na hlačah? Če imate možnost, hlače dajte v vrečko in za tri ure postavite v zamrzovalno skrinjo. Žvečilko boste z lahkoto odstranili. Lahko pa preizkusite tudi tale trik: oblačilo namočite za 15 minut v kokakolo in žvečilni gumi boste odstranili brez težav.

Čistimo s kokakolo

profimedia
Pet minut kokakole in sperite z veliko detergenta ter mlačne vode.

Madeži flomastra

So otroci na preprogi, stolu ali na kavču pustili svoje umetniške kreacije s tehniko flomastra? Krpo pomočite v pijačo in jo za pet minut pustite na madežu. Madež nato operite z obilico detergenta in mlačne vode.

Očistite stranišče

Ste ostali brez čistila za stranišče? Nič zato. V straniščno školjko in po robovih zlijte kokakolo in pustite delovati vsaj 30 minut. Potegnite vodo in presenečeni boste nad sijajem.

Madeži krvi

Vam je kapljica krvi po nesreči kanila na pulover ali majico? Na madež nanesite malo kokakole in pustite delovati vsaj 15 minut, nato oblačilo operite kot običajno.