Zanimivosti

Moj prvi japonski nož

Oglasno sporočilo
21. 12. 2022, 13.05
Posodobljeno: 28. 12. 2022, 13.06
Deli članek:

Če vam bolj ustreza krajše rezilo, potem izberite Santoku. Noža Nakiri ali Usuba sta namenjena sekljanju zelenjave, medtem ko so za rezanje velikih kosov mesa primerni Yanagiba, Sujihiki in malo daljši Gyuto.

Japonski kuharji verjamejo, da človekova duša vstopi v nož pri pripravi jedi in da lahko kuhar nato doseže JinbaIttai, trenutek, ko oseba in orodje postaneta eno. Iz tega prepričanja je takoj jasno, da poznavalci kulinarike z Daljnega vzhoda namenjajo izjemno veliko pozornosti obveznim kuhinjskim pripomočkom, zato ne preseneča dejstvo, da so japonski noži znani po celem svetu.

Čeprav so stari več kot 800 let, je njihova prisotnost v zahodni kuhinji postala priljubljena v zadnjem desetletju, ko so jih začeli uporabljati profesionalni kuharji vrhunskih evropskih in ameriških restavracij. Razlog za njihovo množično uporabo je zelo preprost – japonski noži so tanjši, lažji, zagotavljajo boljše ravnotežje v roki in so izdelani iz jekla, ki je trše in dlje časa ohranja ostrino. Zaradi omenjenega so se počasi prikradli tudi v predale ljubiteljskih kuharjev, ki želijo visoko kulinariko izkusiti kar na svojem domu.

Pri izbiri oblike japonskega rezila velja preprosto pravilo – široka se uporabljajo za rezanje zelenjave, ozka pa za meso. Če iščete vsestranski nož (za meso, ribe in zelenjavo), potem je najbolje izbrati noža gyuto ali bunka. Če vam bolj ustreza krajše rezilo, potem izberite santoku. Sekljanju zelenjave namenjeni modeli so nakiri ali usuba, medtem ko so yanagiba, sujihiki in nekoliko daljši gyuto primerni za rezanje večjih kosov mesa. Kuharjem, ki so šele zakorakali v svet japonskih nožev, priporočamo, da začnejo z vsestranskim nožem (gyuto) in mali kuhinjski nož (petty). Prvi je japonska različica glavnega noža v evropskih kuhinjah. Ključna razlika med japonskim večnamenskim nožem in njegovo evropsko različico (francosko ali nemško) je tanjše rezilo, ki je pri vzhodni različici izdelano iz tršega jekla. Mali kuhinjski nož je po drugi strani manjša različica noža gyuto in se uporablja pri občutljivejših kuhinjskih opravilih, kjer bi bil večji nož okoren. Odlično se bo odrezal pri lupljenju, obrezovanju, okraševanju, izrezovanje sredic jabolk, krompirjevih očes ipd.

Iz do sedaj prebranega je zelo jasno, da so japonski noži izjemno natančni pri uporabi in da lahko njihova nepravilna uporaba pusti posledice na kvaliteti rezila. Rezilo ni primerno za bolj groba kuhinjska opravila, kot je sekanje kosti, rezanje trdega sira ali kruhove skorje. Toda tudi ob upoštevanju vseh pravil uporabe je treba nož na neki točki nabrusiti. To lahko storite sami ali pa delo prepustite strokovnjakom. V podjetju OsterRob se poleg prodaje japonskih nožev ukvarjajo tudi z brušenjem vseh vrst nožev, japonskih in ostalih, lahko pa se odločite tudi za brušenje po pošti preko storitve KnifeSOS.