Zanimivosti

Kupci so odločili! Poglejte, katere slovenske spletne trgovine so označili za zaupanja vredne

Oglasno sporočilo
1. 1. 2018, 08.27
Posodobljeno: 16. 3. 2018, 13.27
Deli članek:

Zagotovo ste že kdaj opravili nakup na spletu, pri tem pa ste se spraševali, ali je nakup v izbrani spletni trgovini res varen.

Čeprav je spletno nakupovanje zelo praktično, se pogosto prestrašimo, ko moramo na spletu pustiti svoje osebne podatke in plačati naročeni izdelek. Pa veste, da obstaja način, kako pred nakupom hitro in enostavno preverite, katere trgovine so vredne zaupanja? Na današnji dan obeležujemo svetovni dan potrošnikov in to je odlična priložnost, da poskrbite za svojo varnost pri nakupovanju na spletu!

Pri spletnem nakupovanju bodite pozorni na oznake zaupanja

Iniciativa Shopper's Mind, ki deluje pod okriljem podjetja Ceneje d.o.o., se posveča spodbujanju zaupanja v spletno nakupovanje in v Sloveniji skrbi za podeljevanje oznake zaupanja CERTIFIED SHOP®. Če v spletni trgovini opazite oznako, vam ta pove, da je neodvisna institucija preverila in ocenila spletno trgovino kot zanesljivo ter da lahko tam varno opravite nakup.

To, da je spletna trgovina pridobila oznako zaupanja CERTIFIED SHOP® ne pomeni samo, da je skladna z nacionalnimi smernicami, temveč da posluje tudi v skladu s strogimi evropskimi standardi varnega nakupovanja na spletu. Vsaka spletna trgovina z oznako CERTIFIED SHOP® namreč prejme tudi evropsko oznako zaupanja EMOTA.

So lahko oznake zaupanja zavajajoče?

Dr. Jelena Rašula, ena od ustanoviteljev blagovne znamke Shopper's Mind, takole opisuje problematiko zavajanja z oznakami:

»Spletni trgovci so že zdavnaj ugotovili, da oznake zaupanja pozitivno delujejo na potrošnika in spodbujajo zaupanje ter posledično nakup. Nekateri to znajo spretno izkoristili in brez vsakršne podlage, včasih tudi z namenom zavajanja, objavijo oznake zaupanja v svoji spletni trgovini in s tem (napačno) prepričajo kupca, da je nakup varen.

Zato se včasih tudi v trgovinah, ki na videz delujejo varne, dogajajo spletne zlorabe, o katerih pogosto slišimo v medijih. Pomembno pa je vedeti, da je takšno poročanje o zlorabah lahko tudi precej zastrašujoče, še posebej upoštevaje dejstvo, da podatki več raziskav kažejo zelo visoko stopnjo varnosti spletnega nakupovanja v Sloveniji. Na primer, podatki SURS-a iz lanskega leta kažejo, da je 9 od 10 kupcev v zadnjem letu na spletu kupovalo varno in pri tem niso naleteli na nobeno težavo. Če že, je prišlo do zamud pri dostavi naročenega blaga, prevar praktično ni bilo.

Ta problem zavajanja z oznakami je preprosto rešljiv in sicer tako, da obstaja krovna organizacija, kot je Shopper's Mind, ki po enoviti metodologiji preverja in certificira spletne trgovce ter jim podeljuje enotno oznako zaupanja za cel trg. Tako kupec lahko pravilno loči med generičnimi oznakami »varen nakup«, »varno plačilo« in denimo oznako »CERTIFIED SHOP®«, ki jo podeljuje neodvisna zunanja institucija. Potrošnik pa je vseeno tisti, ki se mora venomer znova informirati o tem, kaj dejansko pomeni katera oznaka, s katero se sreča.«

CERTIFIED SHOP® označuje trgovce, pri katerih je nakup zanesljiv, varen in udoben

Vpliva takšnih oznak na zaupanje kupcev se najbolj zavedajo trgovci sami. »Spletni trg se izjemno hitri širi, zato je zelo pomembno, da spletni trgovec pridobi oznaki zaupanja CERTIFIED SHOP® in EMOTA. Oznaki spletnega trgovca pomembno razlikujeta od trgovcev brez oznak, kupcu pa povesta, da bo njegov spletni nakup zanesljiv, varen in udoben pojasnjuje Saša Ropotar iz trgovine Mercator.

»Oznaka CERTIFIED SHOP® daje potrošnikom dodatno zaupanje in zagotovitev varnega nakupa ter jim tako omogoča brezskrben nakupni proces. To je za nas trgovce izredno pomembno, saj tako na dolgi rok gradimo kvalitetnejši obojestranski odnos in povečujemo zaupanje med našimi kupci,« pravi Nataša Bogataj iz trgovine Bigbang.

Kako preverite, kje je vaš nakup varen?

Zelo pomembno je, da znate prepoznati oznako zaupanja, ki vas ščiti kot kupca! Pred vsakim naslednjim spletnim nakupom obvezno preverite, če ima izbrani trgovec oznaki zaupanja CERTIFIED SHOP® in EMOTA!

V vsakem trenutku lahko na seznamu certificiranih trgovcev preverite, katere trgovine so pridobile oznaki. Med njimi so mnogi najvidnejši slovenski trgovci, kot na primer Bigbang, M Tehnika, Babycenter, Intersport, Merkur, Mimovrste, Sensilab in Malinca, ter tudi številni manjši spletni trgovci, ki razumejo pomen zaupanja kupcev.

Redno spremljajte seznam zaupanja vrednih trgovcev. S klikom na oznako ob posameznem trgovcu na seznamu ali v sami spletni trgovini lahko hitro preverite veljavnost certifikata in se prepričate, da je vaš nakup varen.

Vse kar morate vedeti, da lahko varno nakupujete na spletu:

•    Kaj za kupca pomenita oznaki CERTIFIED SHOP® in EMOTA?
•    Seznam vseh trgovcev z oznako
•    Pogosta vprašanja kupcev