Mravlje

Ena kolonija lahko v vašem domu povzroči cel kaos

zf
17. 6. 2017, 13.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Pogosta nadloga v hišah, stanovanjih, na balkonih ali terasah, sploh v poletnih mesecih, so mravlje. Medtem ko v toplih mesecih vdirajo v stanovanja predvsem črne mravlje z vrta, so faraonke vse pogostejša celoletna nadloga.

arhiv Svet24
Hrano redno pospravljajte s kuhinjskih pultov.

Običajno si naredijo mravljišča v zemlji, ob zidovih, pod kamni, v kamnitih razpokah hiš, tudi v krošnjah dreves. Pozimi se zavlečejo globlje v tla in mirujejo, v toplem delu leta pa vsepovsod iščejo hrano in vodo, pri čemer silijo tudi v bivališča ljudi. Nove kolonije nastajajo poleti, ko se razvijejo krilate samice in samci, ki se podajo na svatbeni let. Parjenje poteka v zraku, redko na tleh. Pravimo, da mravlje rojijo.  

Faraonke

Profimedia

DETERGENT IN KIS
Pripravite mešanico iz vrele vode, detergenta za pomivanje posode in nekaj kapljic kisa. Ta mešanica bo takoj uničila kolonijo mravelj in izbrisala sled, ki jo puščajo za seboj.

Faraonke se naseljujejo v notranje in ogrevane prostore zgradb, zato so prisotne tudi pozimi. V stanovanjih lezejo pogosto okoli stikal, električnega omrežja, kuhinjskih elementov, armatur, po pultih in ploščicah. Iz prostora v prostor se selijo po ceveh, električnih napeljavah in zračnikih ter se lahko v kratkem času razširijo po vsej zgradbi. Preprosta gnezda si naredijo v razpokah v zidu, izolacijskem materialu, tekstilu, ob ceveh s toplo vodo, v parketu, klimatskih napravah … in tudi v manjših predmetih, ki jih dolgo nismo premikali.

Limonin sok

Če se jih želite na hitro znebiti, redno čistite kuhinjske površine, hrano pa dobro zapirajte in pospravljajte. Področja, od koder prihajajo mravlje, pa popršite z limoninim sokom.

Cimet

Tako kot ne marajo limoninega soka, jim smrdi cimet. Potresemo ga tam, od koder prihaja največ mravelj. Uporabite lahko tudi eterično olje ali pa pripravite mešanico cimeta in klinčkov. Hiša bo tako odeta v čudovite dišave, mravlje pa bodo zaradi njim smrdeče kombinacije zapustile vaš dom.

Olje poprove mete

Proti mravljam učinkovito deluje tudi eterično olje poprove mete, ki ga nanesete okrog vrat in oken. Mravlje namreč ne marajo tega vonja, olje pa je še posebej primerno za notranje prostore, saj ne vsebuje toksinov, prostor pa prijetno nadišavi.

Kava

Zmleta velja za preverjeno sredstvo. Na mesto, kjer opazite mravlje v domu, potresite nekaj kavnih zrnc. Kavna usedlina pa pomaga pri težavah z mravljami na vrtu.