105 potnikov

Pilot pred letom spil celo flašo vodke

B.K.
22. 3. 2017, 16.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pilot kanadske letalske družbe Sunwing Airlines ga je pred letom zvrnil krepko preveč.

STA
Fotografija je simbolična.

Potniško letalo iz Calgaryja v Regino je imelo 105 potnikov. Letalo bi poleg kopilota moral pilotirati tudi 37-letni slovaški državljan Miroslav Gronych, ki pa je pred službo pregloboko pogledal v kozarec.

Težave so se začele, ko se Gronych ni pravočasno prikazal v pilotski kabini. Čeprav bi letalo moralo stezo zapustiti ob 7. jutranji uri, se je 37-letnik na vratih prikazal šele 5 minut čez uro.

Nato se je počasi opotekel do kabine, kjer je slekel plašč in ga s težavo obesil na jakno. Po besedah kopilota, ki ga je medtem opazoval, je Gronych potreboval več kot pol minute, da je jakno spravil na obešalnik, nato se je opotekel in nekako uspel pristati v pilotskem sedežu.

Tam je skušal govoriti, a njegove besede niso bile razločne, na koncu pa je obležal z obrazom na letalskem oknu, nezavesten.

“V nevarnost je spravil življenja 105 ljudi,” je na sojenju dejala tožilka Rose Greenwood, ki zanj zahteva daljšo zaporno kazen. Slovakov odvetnik pravi, da bi bilo pravično, če bi za zapahi preživel med 3 do 6 mesecev.

V preiskavi so Gronychu seveda odredili preizkus alkoholiziranosti. V izdihanem zraku je imel več kot trikrat višjo količino alkohola od dovoljene za vožnjo avtomobila.