Tekmovanje

Za najhitrejšega grobarja kopanje grobov sanjska služba

J.P.
11. 11. 2016, 09.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Tekmovanje grobarjev je namenjeno promoviranju dejavnosti pogrebnih služb ter izboljševanju javne podobe poklica grobarja.

Reuters
V hitrosti in natančnosti se je pomerilo deset ekip.

Laskavi naslov najhitrejših grobarjev v Srednji Evropi je pripadel dvojcu iz majhne slovaške vasice. Konkurenca je bila huda. Deset ekip grobarjev se je v Trenčinu na Slovaškem pomerilo v hitrostnem kopanju grobov, globokih 1,5 metra, 2 metra dolgih in širokih 0,9 metra.

V spodnjem videoposnetku si lahko ogledate kvalifikacije za uvrstitev na regionalno tekmovanje na Slovaškem.

Tekmovanje, ki so se ga poleg Slovakov udeležili tudi grobarji iz Madžarske in Poljske, je namenjeno promoviranju dejavnosti pogrebnih služb ter izboljševanju javne podobe poklica grobarja. Čeprav je, kot je priznal Christian Striz, pri tekmovanju zadolžen za stike z javnostjo, poklic na Slovaškem še posebej naporen. Med grobovi je namreč tako malo prostora, da jih lahko kopljejo le z lopatami. Pa če pada dež ali sneg.

Že 15 let

Lopati sta najhitreje obračala slovaška brata Ladislav (43) in Csaba Skladan (41). Za grob s prej navedenimi merami sta potrebovala 54 minut, pri tem pa sta bila po ocenah petčlanske žirije tudi najbolj natančna. Csaba je bil vesel, da sta zmagala – oba se s kopanjem grobov ukvarjata 15 let. Ladislav pa je dodal: »Tokrat sem se sicer moral osredotočiti na hitrost, a običajno je to resnično sanjska služba. Sploh ob lepem vremenu, ko lahko poklepetam z bratom.«