Sreča v nesreči

Kitajske palčke v možganih

ud
6. 9. 2016, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Moški je odšel v bolnišnico, saj mu je oko iz neznanega razloga zatekalo, prav tako je imel pod očesom majhno ureznino. Zdravniki so ga seveda takoj napotili na rentgen, da bi lahko odkrili, zakaj mu oko zateka. Ko so videli, zakaj ima oteklino, so bili šokirani.

youtube
Brat ga je zabodel, ko sta se stepla v kitajski restavraciji.

Rezultati rentgena so pokazali, da ima moški v možgane zapičeno kitajsko palčko. Z njo ga je zabodel brat, ko sta se v kitajski restavraciji stepla. Zdravniki so bili šokirani, ko so videli, da je devetcentimetrska palčka vstopila skozi očesno vdolbino in se razpolovila znotraj njegove lobanje. 

Pretep

Nevrokirurg Mark Pruel

 »Moški je lahko srečen, da je sploh preživel.«

Triindvajsetletnik, ki ga niso poimenovali, je bil v kitajski restavraciji v Arizoni na jugovzhodu ZDA. Z bratom sta se zapletla v prepir, in ko ga je 23-letni moški zagrabil od zadaj, ga je brat v obrambi zabodel v desno ramo. Neverjetno je to, da je moški ostal pri zavesti in da sploh ni kazal nobenega znaka, da je poškodovan. Edino, kar je kazalo na pretep, je bilo zatečeno oko. Zaradi tega je čez 12 ur odšel na urgenco. 

Pregled

Zdravniki so 23-letnika pregledali in ugotovili, da svojega desnega očesa ne more pravilno premikati, rentgen pa je pokazal, da ima globoko v svojih možganih prelomljeno kitajsko palčko. Kirurgi so mu jo uspešno odstranili v bolnišnici v Phoenixu. Moški bo imel malenkost oslabljeno levo stran. Nevrokirurg Mark Pruel, ki je zdravil pacienta, je dejal: »Moški je lahko srečen, da je sploh preživel. Predmet je bil v pacientovem možganskem deblu in osrednjih malih možganih. To so izjemno občutljivi deli možganov, prav tako imajo pod nadzorom avtomatske funkcije telesa. Poškodba na možganih, sploh zaradi predmeta, ki prodira v možgane, je zelo resna.« 

youtube
Moški ni vedel, da je karkoli narobe, saj ga ni nič bolelo, imel je le zatečeno oko.

wikipedia
Kirurgi so mu kitajsko palčko uspešno odstranili.

Zapleti

»Težave se lahko pojavijo pri načrtovanju morebitnih zapletov pri poteku operacije in pri tem, kako palčko odstraniti, ne da bi se majala ali zbadala možgane. Vprašanje je bilo tudi, ali ustvarimo širšo pot v teh občutljivih možganskih strukturah,« je dejal nevrokirurg Pruel. »Po koncu operacije pacient slabše vidi. Opazili smo tudi, da ima šibkejšo levo stran. Večina takšnih pacientov ima po navadi po operaciji velike probleme s premikom oči ali pa popolnoma izgubi vid. Prav tako ni nič novega, da ima veliko pacientov eno stran telesa oslabljeno,« je še dodal.