Dodana resničnost

Koski kot legokocke v dodani resničnosti

Marjan Kodelja
17. 7. 2016, 13.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Pokemoni so kar najuspešneje izrabili načelo dodane resničnosti, vendar ima ta veliko večji potencial. Tudi za kreativnejše igre, ki kombinirajo fizični in navidezni svet.

Koski so kreativni primer uporabe načela dodane resničnosti oziroma kombinacije resničnega z navideznim svetom.

Simpatični stvori so obnoreli svet. Ne verjamete? Pojdite popoldne na Prešerca in opazujte mimoidoče z nosom v zaslonu telefona. Pokazali so, kako uporabna je dodana, včasih imenovana tudi združena resničnost (AR). Morda bodo zaradi njih uspešnejše tudi druge podobne igre, ki pa poleg zabave in kratkočasenja tudi spodbujajo kreativnost.

Igralec vodi navidezni lik, ko ta želi doseči zastavljeni cilj, rešuje zastavljeno nalogo ali hoče pobegniti iz labirinta, medtem pa gradi zapletene svetove. Vez magneta in kovinske ploščice, ki spaja lesene kvadre, je dovolj močna za visoke in tudi razmeroma stabilne strukture.

Lesena skulptura zaživi na zaslonu

Podiplomski študent znamenite britanske šole Royal College of Art Vaclav Mlynar je naredil namizno igro, ki pa polno zaživi šele na zaslonu ipada. Presenetljivo pa je, kako hudo preprosti so fizični objekti. Leseni kvadri imajo na eni strani magnet, na drugi pa kovinsko ploščico in to je dovolj, da jih zlagamo v domišljijske strukture. Nanje pa polagamo okrogle barvne ploščice (žetone). Vsaka barva ima svoj pomen, svoj navidezni lik ali predmet. To pa je na »fizični« strani vse. Nobenih čipov, radijskih oznak ali česa podobnega.

Kamera tablice izvede čarovnijo

Trik je v aplikaciji, ki s kamero tablice narejeno strukturo, skupaj z vsem okoli nje, prenese na zaslon. Nakar prepozna žetone ter jim glede na barvo vdahne »življenje«. Iz zelenih na primer »zraste« drevo. Igralec na ta način oblikuje domišljijski svet, v katerem živi navidezni lik. Lahko pleza po strukturi, teče sem ter tja, skače z nje oziroma počne zanimive in zabavne stvari. Igralec pa lahko ves čas strukturo spreminja, tako da se igra s kockami, ne da bi karkoli postoril na zaslonu tablice.