Sporna gliva

V Nepalu spopad zaradi »himalajske viagre«

STA/U. K.
25. 6. 2016, 17.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V odročnem gorskem predelu Nepala je v spopadu zaradi redke in dragocene glive, ki jo imenujejo tudi himalajska viagra, umrl en človek, trije pa so bili ranjeni.

wikipedia
Gliva uspeva zgolj nad nadmorsko višino 3500 metrov.

Domačine je v sredo ponoči napadlo od 10 do 12 članov kriminalne združbe, ki so ukradli zaloge glive. Takoj po napadu so na območje poslali policijske ekipe, ki pa so tja prispele šele danes, so sporočili predstavniki okrožja Mugu. Zdravniška pomoč pa tja še ni prispela. Proti kraju je sicer tudi poletel reševalni helikopter, a se je moral zaradi slabega vremena vrniti. Spopadi zaradi glive so v preteklosti izbruhnili že večkrat.

Gliva naj bi povečevala spolno moč, čaj iz nje pa naj bi pomagal pri utrujenosti in zdravljenju rakavih obolenj. 

UMORI

Leta 2009 je bilo umorjenih sedem ljudi, dve leti pozneje pa je sodišče zaradi tega spopada obsodilo 19 domačinov. S prodajo glive, ki uspeva zgolj nad nadmorsko višino 3500 metrov, lahko domačini veliko zaslužijo, saj jo na Kitajskem uporabljajo v zdravilne namene. V Nepalu jo imenujejo yarchagumba, kar v prevodu pomeni poletna rastlina oziroma zimska žuželka. Zeliščarji na Kitajskem verjamejo, da gliva povečuje spolno moč, medtem ko naj bi čaj iz yarchagumbe pomagal tudi pri utrujenosti in zdravljenju rakavih obolenj.