Zanimivosti

VIDEO: Petletnik jo je osupnil s svojimi telepatskimi sposobnostmi

J.P.
17. 11. 2015, 11.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pred časom je na spletna prostranstva našel pot posnetek dečka z domnevno telepatskimi sposobnostmi. Posnetek, ki je nastal v režiji dečkove mame, je pritegnil pozornost znanstvenih umov, ki so dečkove sposobnosti dali na preizkušnjo.

Facebook
Ramses zlahka pravilno ugiba številke, ki si jih na list papirja zapiše njegova mama.

Petletni Ramses Sanguino iz Los Angelesa v Združenih državah Amerike je očitno zmožen navesti do 38 številk, napisanih na list papirja, seveda brez da bi jih prej videl. 32-letna Nyx Sanguino, dečkova mati, trdi, da ne gre za nikakršno potegavščino in da je bil Ramses poseben od trenutka, ko se je rodil. »Takoj, ko je prišel na svet, sem vedela, da bo postal oseba, ki ga bo spremenila,« je dejala vznesena mati. »Nikoli ni maral igrač, bolj je užival v branju. Brati je začel, ko je imel 12 mesecev, poznal je že angleške, španske, grške in nekaj japonskih besed. Pri 18 mesecih je znal množiti v angleščini in španščini, na pamet je znal celoten periodni sistem.« V tem oziru avtistični deček spominja na številne druge mlečnozobe genije, a Nyx vztraja, da je njen sin drugačen. Nikakor namreč ne more razložiti, kako se je naučil nekatere stvari, ki jih zna. »Nekaj o jezikih sem ga naučila sama, vendar pa ne vem, kje se je naučil delčkov hindujskega jezika, arabščine in hebrejščine, ko je bil star tri leta. Morda na računalniku, ki je pogosto prižgan,« je ugibala mama.

Facebook
Deček zna menda brati več jezikov.

Alternativna oblika komunikacije

Ramsesove umske sposobnosti so tako fascinirale tisoče, tudi priznano nevroznanstvenico dr. Diane Powell. Ta je Ramsesa vključila v svoje raziskave telepatije. Čeprav ne obstajajo dokazi, ki bi potrdili verodostojnost telepatije, Powellova meni, da se morda v njej skriva alternativen način komunikacije med avtističnimi otroci in njihovimi starši. Powellova se zaveda, da z raziskovanjem nečesa tako spornega tvega svoj ugled, a jo je prikazano prepričalo, da nadaljuje. Ramses namreč zlahka pravilno ugiba številke, ki si jih na list papirja zapiše njegova mama. Tudi, če je med njimi kakšna dvomestna.

Powellova se zaveda, da z raziskovanjem nečesa tako spornega tvega svoj ugled, a jo je prikazano prepričalo, da nadaljuje. 

Eden od najpametnejših petletnikov na planetu

Powellova je prepričana, da je deček eden od najpametnejših petletnikov na planetu, kar pa pomeni, da bo morala mati zanj poiskati pravo šolo. Trenutno ga doma šola sama, ker da večina ljudi ne razume, kako razmišlja. »Obseden je s številkami. Preštel bo vse – hiše, knjige, črke. Nadaljeval pa bo šele, ko bo štetje pri kraju,« je povedala in dodala, da jo skrbi, da ne bo osamljen. »Otrokom, s katerimi se igra, zastavlja matematična vprašanja, nad čimer pa niso najbolj navdušeni.« Priznava tudi, da je njen sin tako zelo pameten, da včasih prestraši tudi njo.