Zanimivosti

Skrbno varovana skrivnost slike Van Gogha

mv
25. 10. 2015, 16.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Eden največjih slikarjev današnjega časa Vincent Van Gogh je za seboj pustil nešteto umetnin, a zagotovo je najbolj znana njegova 'Zvezdna noč'. Če jo strokovnjaki s področja umetnosti že od nekdaj cenijo kot edinstveno delo, je zdaj pritegnila še pozornost matematikov, fizikov in astronomov, ki so v njej odkrili skrivnost, ki je bila dolgo skrita.

Znano je, da je bil Van Gogh bistveno prepameten za čas, v katerem je živel, zadnje raziskave njegove slike Zvezdna noč pa to še potrjujejo.

Slikar je namreč z majhno ščetko na platno ujel zvezdno turbulenco, pojav, o katerem znanstveniki še danes ne vedo veliko povedati. Tudi največji umi današnjega časa ne zmorejo povsem osvojiti koncepta tega pojava, zato je še toliko bolj neverjetno, da je Vincent to naslikal preden se je v javnosti sploh razpravljalo o tem.

Van Gogh je po besedah fizikov in astronomov edini umetnik, ki mu je uspelo v umetniško delo ujeti nekaj tako fascinantnega in prepričani so, da bi jim, če bi bil še živ, lahko o zvezdni turbulenci povedal veliko več, kot so do zdaj ugotovili sami.