Zanimivosti

Igračka za velike

20. 6. 2015, 21.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Raziskovalni range rover sport z daljinskim upravljanjem prikazuje, kako lahko voznik zunaj vozila krmili svoje vozilo s pametnim telefonom.

Aplikacija za pametni telefon vključuje nadzor krmiljenja, pospeševanja in zaviranja ter spremembo reduktorja iz nižjega v višje območje prenosa. Vozniku omogoča, da hodi ob vozilu, ki se premika s hitrostjo do 6 km/h, in varno manevrira z njim v zahtevnih situacijah.

Voznik lahko uporabi pametni telefon za vzvratno vožnjo s parkirnega prostora, če je vozilo nekdo »zaparkiral« in ni mogoče odpreti vrat, ali pa voznik postane terenski izvidnik, ki vodi svoj avto čez ovire in ga spremlja zunaj kabine.

S hojo ob vozilu lahko voznik nenehno preverja pristopne in izstopne kote ter kote vožnje čez oviro, prav tako lahko natančno usmeri kolesa pri vožnji čez skale. Pripomoček je lahko neprecenljiv pri bredenju čez vodotoke ali prečkanju drsečih blatnih ali zasneženih odsekov. Funkcija za daljinsko upravljanje deluje le, če je uporabnik od vozila oddaljen največ 10 metrov, in če sistem zazna pametni ključ. Sistem ustavi vozilo, če se voznik preveč oddalji ali če se preveč približa vozilu.

Med prihodnjimi možnostmi te tehnologije bi lahko bile tudi nadaljnje funkcije, pri katerih bi voznik s telefonom preprosto izbral ukaz za prečkanje ovire ali vožnjo s parkirnega prostora, vse ostalo pa bi opravil avto.