Zanimivosti

Znanstveniki spregovorili o življenju na Titanu

J.P.
7. 3. 2015, 21.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Znanstveniki so si izmislili celično bitje, ki bi lahko uspevalo v ekstremnih razmerah, kakršne vladajo na površju Saturnovega največjega naravnega satelita, luni Titan.

Arhiv Svet24

Zunajzemeljske oblike življenja v Osončju morda obstajajo, pravijo znanstveniki. In če že obstajajo, se gotovo na moč razlikujejo od življa, ki lomasti po našem planetu.

Ker so Titanova morja iz tekočega metana, so svoje bitje »izdelali« iz organskih dušikovih spojin.

Ekipa raziskovalcev je zato ustvarila model nove življenjske oblike, ki temelji na metanu in lahko obstaja brez kisika. In ki bi lahko obstajala v neprijaznih razmerah lune Titan. Ker so Titanova morja iz tekočega metana, so svoje bitje »izdelali« iz organskih dušikovih spojin. Vodji projekta, Paulette Clancy in JamesStevenson z univerze Cornell, sta dejala, da sta zgolj uporabila gradnike, ki so jima bili na voljo.

Življenje na Zemlji temelji na membrani na vodni osnovi, v kateri domuje organska snov vsake celice. Astronomi zato običajno iščejo življenje v naseljivih območjih, kjer bi lahko obstajala tekoča voda. A ker bi lahko obstajale tudi življenjske oblike, ki temeljijo na metanu, sta si omenjena znanstvenika poskušala izmisliti ravno takšno bitje. Zdaj bosta poskušala prikazati, kako bi se te celice obnašale v okolju, bogatem z metanom, in kako bi se reproducirale v okolju, kjer je veliko kisika. Raziskovalca sta dejala še, da ju je navdihnilo delo Isaaca Asimova, pisca znanstvene fantastike, ki je leta 1962 pisal o konceptu življenjskih oblik, ki ne temeljijo na vodi.