Zanimivosti

Koliko bomo odšteli za smučanje čez mejo?

Sašo Avramovič
24. 2. 2015, 22.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Slovenci smo veliki ljubitelji smučanja, poleg domačih smučišč pa se velikokrat odločimo tudi za tuja, najljubša so nam smučišča v Italiji in Avstriji. Vprašanje, ki se poraja, pa je, zakaj se raje odpravimo na bele strmine v tujino. Argument marsikoga je ta, da za primerljivi znesek dobimo v tujini več.

Profimedia

Pregledali smo ponudbo in cene šestih med Slovenci priljubljenih smučišč pri naših severnih in zahodnih sosedih.

V Avstriji nam je na voljo ogromno smučišč. Zagotovo eno najbližjih je smučišče Nassfeld (Mokrine), ki je od naše prestolnice oddaljeno približno 140 kilometrov. Ponuja več kot 110 kilometrov smučarskih prog, proge za deskanje na snegu, tek na smučeh … Odrasli bomo v glavni sezoni za dnevno smučarsko vozovnico odšteli 44 evrov (od 9. ure naprej), otroci 22, mladina in seniorji pa 36 evrov.

Profimedia

Še bliže, okoli 125 kilometrov od Ljubljane, je smučišče Gerlitzen (Osojščica), ki leži tik ob Beljaku, nad Osojskim jezerom. Smučišče se ponaša z okoli 60 kilometri širokih smučarskih prog vseh težavnostnih stopenj, modernimi žičniškimi napravami, urejenimi sankaškimi progami in drugim. V glavni sezoni stane celodnevna vozovnica (od 8.15 dalje) za odraslega 42 evrov, za mladino oziroma študente 34 evrov, za otroke 21 evrov ter za seniorje 36,50 evra.

Preverili smo tudi cene dnevnih smučarskih vozovnic na smučišču Bad Kleinkirchheim, ki je od Ljubljane oddaljeno slabih 130 kilometrov. Na voljo nam je malce več kot 100 kilometrov smučarskih prog. V glavni sezoni bomo odrasli za celodnevno smučarsko vozovnico (od 9. ure dalje) odšteli 44 evrov, otroci 29 evrov ter mladina in seniorji 35 evrov.

Profimedia

Tudi na smučišča k našim zahodnim sosedom se odpravlja veliko Slovencev. Med drugim tudi na smučišče Tarvisio-Monte Lussari (Trbiž-Svete Višarje), od naše prestolnice oddaljeno približno 110 kilometrov.  Ponaša se z zelo pestro ponudbo za alpsko smučanje (tudi nočno smuko) in tek na smučeh, saj so proge za alpsko smučanje dolge skupaj 32 km, proge za smučarski tek pa 60 km. Cena dnevne smučarske vozovnice je v glavni sezoni za odraslega 35 evrov, za otroke 22 evrov, za mladino in seniorje pa 30 evrov.

Profimedia

Ne moremo niti mimo med Slovenci zelo priljubljenega smučišča Forni di Sopra v Karnijskih Alpah v Italiji. Predvsem je primerno za družine z majhnimi otroki pa tudi za odrasle, ki se šele začenjajo učiti smučanja ali deskanja. Smučišče ima približno 17 kilometrov smučarskih prog, od Ljubljane pa je oddaljeno dobrih 210 kilometrov. Odrasli bomo v glavni sezoni za dnevno smučarsko vozovnico odšteli 32, otroci 21, mladina in seniorji pa 28 evrov.

Profimedia

Na koncu pa poglejmo še na smučišče Kronplatz, ki je že desetletja eno najbolj priljubljenih družinskih smučišč med slovenskimi smučarji. Od Ljubljane je oddaljeno dobrih 250 kilometrov, smučarjem pa je na voljo okoli 110 kilometrov prog. Dnevna smučarska vozovnica stane v glavni sezoni za odraslega 50, za otroka 35 ter za seniorja 45 evrov.