Zanimivosti

Se bo pisala zgodovina? Na pragu odkritja skrinje zaveze

J.P.
23. 2. 2015, 13.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Skrinja zaveze je navdahnila je navdihnila celoten sektor človeštva, da se je podal na lov za enim od najbolj dragocenih predmetov, ki v judovski veri zaseda prav posebno mesto.

Facebook

Harry Moskoff je človek, ki postaja znan kot »judovski Indiana Jones«. Poznavalec informacijske tehnologije, v prostem času pa filmar in raziskovalec, Moskoff že petindvajset dolgih let išče nahajališče skrinje zaveze. Pri tem pa se je za nasvet obrnil tako na verske kot tudi arheološke avtoritete v Izraelu.

Wikipedija

Skrivna sobana naj bi ne bila pod Kupolo na skali.

Izraelova slava

Skrinja je zaboj, v katerem sta bili shranjeni dve kamniti plošči z vklesanimi desetimi Božjimi zapovedmi, Aronova palica in mana. Judje so jo sprva prenašali s seboj, ko so štirideset let tavali po puščavi, po postavitvi templja pa je dobila svoje mesto v najsvetejšem prostoru. Ko je bil tempelj porušen, se je za njo izgubila vsaka sled. Narejena je bila iz akacijevega lesa ter prevlečena z zlatom. Na robovih so bili štirje zlati obroči za prenašanje, na pokrovu pa dva zlata angela, obrnjena drug proti drugemu. Skrinja naj bi imela nadnaravne moči.

Prvi tempelj

Moskoff meni, da se skrinja nahaja v skriti sobani pod prvim templjem, ki ga je zgradil kralj Salomon. A da sobana ni pod Kupolo na skali, kot so prepričani mnogi. Ob tem velja pripomniti, da neposrednih dokazov o templju ali njegovi lokaciji ni, stoletjem burnih razprav navkljub. Po Moskoffovih ugotovitvah večina teorij druga drugo izključuje. Gotovo pa je nekaj: izraelski arheolog Meir Ben-Dov je v knjigi iz leta 1982 pisal o odkritju predora pod Tempeljskim hribom. Predor naj bi zapečatili pred stopetdesetimi leti. Moskoff domneva, da zato, da bi ostal skrit. Če bi šli skozenj, pravi, bi se znašli na točni lokaciji prvega templja in skrinje zaveze. Čas bo pokazal, če bo Moskoff pisal zgodovino.