Zanimivosti

Razkrili skrivnost bosanskih piramid?

R.T.
20. 2. 2015, 11.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Semir Osmanagić, pisec in arheolog, ki je ustanovil fundacijo Arheološki park: Bosanska piramida sonca, trdi, da obstajajo prepričljivi dokazi o starodavni civilizaciji z napredno tehnologijo, zaradi katerih bo potrebna revizija trenutne razlage evropske zgodovine.

Facebook

»Moramo priznati, da bo potrebno zaradi dokazov, da so napredne civilizacije obstajale že pred 29.000 leti, spremeniti dojemanje civilizacije in zgodovine,« je pojasnil Semir Osmanagić. »Bosanske oziroma Visoške piramide so bile odkrite leta 2008, letos pa je več neodvisnih laboratorijev na podlagi testiranj izotopov ogljika dognalo, da so stare vsaj 29.000 let.« Testiranje izotopov ogljika z organskega materiala, najdenega na kraju piramid, so opravili v laboratoriju v Kijevu.

Neznana civilizacija naj bi bosanske piramide koristila kot nekakšne energetske stroje.

Profesorica klasične arheologije na univerzi v Aleksandriji dr. Mona Hagag je dejala, da gre za razodetje evropske in svetovne zgodovine. »Starodavni ljudje, ki so zgradili te piramide, so poznali skrivnosti frekvence in energije. Naravne vire so uporabili za razvoj tehnologije za izgradnjo teh objektov, vendar pa verjetno nikoli ne bomo vedeli, kako,« je še dejal Osmanagić.

Piramide naj bi bile zgrajene kot starodavni energetski stroji, ki so razporejeni v skladu z energetsko mrežo Zemlje, zagotavljajoč energijo za zdravljenje in podobno. Podobno šokantne novice imajo tudi ameriški zgodovinarji, ki so v Teksasu pod površjem odkrili velikanski zid, ki naj bi bil zgrajen pred približno 20.000 leti. Nihče pa ne ve, kdo ga je zgradil in zakaj. Michael Cremo v svojem delu »Prepovedana arheologija« ugotavlja, da znanstveniki pogosto zatirajo ali kratko malo ignorirajo znanje o naprednih civilizacijah, ker niso skladne s trenutnimi predstavami o izvoru človeka.

Visoške piramide naj bi bile stare vsaj 29.000 let.

Razna odkritja namigujejo, da so nekoč širom oble uspevale napredne civilizacije. Tako se na vzhodu Turčije v nebo pne sklop megalitskih kamnitih krogov premera do 20 metrov, imenovan Gobekli Tepe. Izkopavanja leta 1995 so pokazala, da kamni štejejo najmanj 11.600 let. Izkopavanje je vodil dr. Klaus Scmidt z Nemškega arheološkega inštituta v Berlinu. »Gobekli Tepe je eden izmed najbolj fascinantnih neolitskih lokacij na svetu,« je dejal Scmidt. Šlo naj bi za zapleteno zgodbo o prvih skupnostih, njihovih socialnih mrežah in njihovem razumevanju sveta, religiji in simbolični predstavi vesolja. Arheologi so poleg že omenjenih struktur odkrili tudi risbe, ki prikazujejo živali iz pradavnine, kot so dinozavri. Od začetka izkopavanj leta 1995 so bili odkriti štirje sklopi, vendar pa arheologi domnevajo, da jih pod površjem počiva še petdeset. 25-tonski kamni, ki se nahajajo v središču zibelke civilizacije, bi kaj lahko spremenili naše razumevanje zgodovine. Tudi Osmanagić meni, da je prišel čas, da se zavemo našega pravega izvora. Kot pravi, se morata pobotati znanost in duhovnost, da bomo lahko napredovali kot vrsta.