Zanimivosti

Filozof je prepričan, da jejo zvezde

J.P.
13. 1. 2015, 12.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V vesolju bi lahko obstajale raznorazne oblike življenja. Pa vendar – ideja organizma, ki se prehranjuje z zvezdami, se bržda zdi za lase privlečena tudi najbolj trdovratnim navdušencem nad znanstveno fantastiko.

Arhiv Svet24

Belgijski filozof dr. Clement Vidal, na čigar zelniku je zrastla ideja – prej jo je bilo mogoče sicer zaslediti že v literaturi –, sam priznava, kako bizarna se morda zdi njegova teorija. Vendar pa vztraja, da smo do nekaterih temeljnih znanstvenih spoznanj prišli ravno z najbolj radikalno drugačnimi idejami. Zato s še nekaterimi eminentnimi kolegi z raznih področij zbira znanstvene predloge za lov na jedce zvezd.

Napredni Nezemljani bi morali biti sposobni izkoriščati ogromne količine energije.

Vesolje je morda dom preprostim oblikam življenja, a če kdaj naletimo na napredne zunajzemeljske civilizacije, nas bodo to v tehnološkem smislu skoraj gotovo prekašale. Kako natančno bi te živele, je nemogoče napovedati, a znanstveniki, ki se s tovrstnimi vprašanji ukvarjajo, so si glede ene stvari enotni – napredni Nezemljani bi morali biti sposobni izkoriščati ogromne količine energije. In tu nastopijo zvezde. Vidal meni, da bi si lahko Nezemljani pri tem pomagali z namenskimi organizmi. Metabolizem je, v grobem, pretvorba snovi v energijo, skupen vsem živim bitjem. Belgijec je zato mnenja, da si je mogoče takšen proces predstavljati tudi v vesoljskih prostranstvih. Vprašanje je le, kako opaziti tako napredno inteligenco, kot si jo je zamislil Vidal? To bo pokazal čas, v kolikor bo znanstvena srenja sploh sprejela filozofov izziv.