Zanimivosti

Eden najslavnejših pobegov iz zapora bi lahko imel srečen konec

J.P.
18. 12. 2014, 11.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Če so dovolj skrbno načrtovali svoj pobeg, je trem zapornikom, ki so pred več kot petdesetimi leti pobegnili iz Alcatraza, morda uspelo preživeti. Znanstveniki, ki so proučevali močne morske tokove v zalivu San Francisca, so rekonstruirali več različic pobega, kot so ga leta 1962 na splavu iz dežnih plaščev izvedli pobegli zaporniki.

Wikipedia

Kaj mogoče je namreč, da so se možje zatekli na kopno blizu mostu Golden Bridge – če jih seveda ni prej na odprto morje odnesla plima. V času med leti 1934 in 1963 je bil Alcatraz dom nekaterim od najbolj zloglasnih zapornikov 20. stoletja.

11. junija leta 1962 se je zgodil pobeg iz zapora Alcatraz, ki še do današnjega dne ni dobil epiloga.

Tam so se rehabilitirali Al Capone, Mickey Cohen in Whitey Bulger. A kar je zapor resnično proslavilo, je bila njegova lokacija. Umeščen je bil namreč na kamniti otok sredi zaliva San Francisca. Sodeč po dokumentih FBI je bilo v treh desetletjih delovanja Alcatraza samo štirinajst poskusov pobega, v katere je bilo vpletenih šestintrideset mož. Skoraj vsi so bili ujeti ali pa so med pobegom umrli. Razen treh. Ti so v noči 11. junija leta 1962 izvedli enega od najbolj skrivnostnih pobegov iz zapora v ameriški zgodovini.

Arhiv Svet24

Poklonil sem jim je celo FBI

John Anglin, njegov brat Clarence Anglin in Frank Morris so lažne glave v svojih posteljah pokrili z odejo, nato pa se skozi luknje, katere so naredili v zidove svojih celic, splazili v servisni hodnik, ki ni bil v uporabi. S strehe zapora so se spustili na trdna tla in preplezali ograjo.

Wikipedia

S severovzhodne obale otoka so v splavu iz več kot petdesetih ukradenih dežnih plaščev, katerega so napolnili z inštrumentom, prirejenim v zračno tlačilko, odrinili v neznano. FBI za njihov načrt pobega še vedno pravi, da je bil kratko malo genialen.

Wikipedia

Po sedemnajst let trajajoči preiskavi so oblasti zaključile, da so se moški med pobegom najverjetneje utopili, FBI pa še vedno nima dokazov, da so pobegli živi bodisi v Združenih državah Amerike ali kje drugod. A številni trdijo, da je povsem verjetno, da so pobegli zaporniki odveslali na varno. Nekaterim je to verjetnost uspelo dokazati.

Odpluli so na splavu iz dežnih plaščev.

Če so odpluli ob pravem času…

Skupina nizozemskih strokovnjakov za hidravliko je pred časom simulirala več ducatov poti, ki bi jih lahko možje ubrali. Ker niso vedeli, ob kateri uri so pobegnili, so strokovnjaki splav simulirali vsake pol ure od osmih zvečer pa do štirih zjutraj iz več primernih mest za pobeg z otoka. V poštev so vzeli celo učinek veslanja, saj so domnevali, da so tako dosegli kopno, ko so se mu dovolj približali. Če so ga seveda sploh dosegli. Torej: če je trojica krenila, preden je ura odbila pol polnoči, so moški končali na odprtem morju, je pokazala raziskava. Če so izpluli med pol polnočjo in polnočjo, pa je povsem mogoče, da so pristali severno od mosta Golden Bridge. V tem primeru bi vsakršne ostanke, ki so za njimi ostali v vodi, odneslo severno od Alcatraza, kjer so agenti FBI dejansko odkrili veslo in nekaj osebnih predmetov, ki so pripadali trojici. Raziskava sicer ne dokazuje, da je zapornikom dejansko uspelo pobegniti, je pa pokazala, da je povsem mogoče, da jim je. 

Spodaj si lahko ogledate simulacijo pobegov ob različnih časih.