Zanimivosti

Španija avgusta z rekordnim obiskom turistov

STA/ mv
28. 9. 2014, 12.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Španijo je avgusta obiskalo 9,07 milijona tujih turistov, kar je 8,8 odstotka več kot v enakem mesecu lani in najvišje število, ki so ga kdaj zabeležili v kakšnem mesecu, je pred dnevi objavilo špansko ministrstvo za turizem. Španiji se tako obeta najboljše turistično leto doslej, kar daje pomemben zagon tudi gospodarstvu.

Gre za prvi primer, ko je Španija, za ZDA in Francijo tretja najbolj priljubljena turistična destinacija na svetu, v enem samem mesecu privabila več kot devet milijonov tujih turistov. Najpogosteje so obiskali Katalonijo, Balearske otoke in Andaluzijo, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

K turističnemu razcvetu je pripomoglo okrevanje v Veliki Britaniji in Nemčiji, od koder prihaja največ tujih turistov v Španijo, pa tudi dejstvo, da je priljubljenost tradicionalnih tekmecev, kot sta Egipt in Turčija, upadla zaradi političnih napetosti.

Španijo je avgusta obiskalo 2,14 milijona britanskih turistov, sledilo je 1,98 milijona Francozov in 1,29 milijona Nemcev. Število ruskih turistov se je zmanjšalo za 8,6 odstotka na 260.124, svoj davek sta terjala šibek rubelj in kriza v Ukrajini.

V prvih osmih mesecih skupaj so našteli 45,38 milijona tujih turistov, kar je 7,3 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Turizem je ključni sektor, ki prispeva k sicer še vedno skromnemu okrevanju španskega gospodarstva. Zaleže namreč za približno 11 odstotkov španske gospodarske aktivnosti.