Zanimivosti

Najstarejša slovenska različica Linuxa praznuje 10. obletnico

STA
23. 9. 2014, 07.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Najstarejša slovenska distribucija odprtokodnega operacijskega sistema Linux letos praznuje 10. obletnico. V ta namen v multimedijskem centru Kiberpipa v Ljubljani danes pripravljajo poseben dogodek, na katerem bodo o sistemu Pingo Linux spregovorili njegovi ustvarjalci.

Na dogodku bodo predstavili zgodovino operacijskega sistema, odvila pa se bo tudi okrogla miza o širšemu pomenu Pingo Linuxa za slovensko računalništvo. Z dogodkom hkrati obeležujejo tudi svetovni dan prostega programja, piše na spletni strani Kiberpipe.

Pingo Linux temelji na distribucijah Red Hat in Fedora ter vsebuje poslovenjena namizja KDE in GNOME, pisarniško zbirko OpenOffice.org ter vrsto drugih aplikacij. Sistem je nastal leta 2000 kot spremljevalna distribucija Linuxa h knjigi Linux z namizjem KDE.

Kot samostojni operacijski sistem je izšel leta 2003, leto kasneje je bil v sklopu razpisov ministrstva za šolstvo, znanost in šport nameščen na 6000 novih računalnikov kot druga zagonska možnost, v uporabi pa je bil tudi v Univerzi na Primorskem. Njegova zadnja različica, ki je nosila oznako 4.1, je izšla oktobra 2005.