Zanimivosti

Usoda T-2 še ni znana

M.J.
10. 9. 2014, 15.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Okrožno sodišče v Ljubljani je danes opravilo narok za začetek stečajnega postopka T-2, ki ga je predlagala Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ni pa sprejelo odločitve. Zastopniki DUTB so na naroku poudarili, da bi stečaj družbe omogočil enakopravnejše poplačilo upnikov, zastopniki T-2 pa, da za stečaj družbe ni razlogov.

T2

V DUTB, ki je od NKBM in NLB prevzela za okoli 90 milijonov evrov terjatev do telekomunikacijske družbe in v postopku poplačila terjatev nastopa kot delno ločitveni upnik, so predlog vložili, ker so prepričani, da stečajni postopek omogoča enakopravno obravnavanje upnikov.

Odvetnik Grega Peljhan je na današnjem naroku poudaril, da T-2 ne izpolnjuje svojih obveznosti v postopku prisilne poravnave in ne dosega ciljev, ki so bili zastavljeni v načrtu prestrukturiranja.

Nasprotno pa so v T-2 prepričani, da se lahko DUTB ločitvene pravice poplača le iz zastavljenega premoženja, ne pa tudi iz nezastavljenih sredstev. Odvetnik Dušan Tršan je danes poudaril, da bi se moralo v primeru, da bi zastavne pravice obstajale, premoženje prodati, s tem denarjem pa bi lahko poplačali DUTB.

Med izvršilnim postopkom pa so, kot je zatrdil, ugotovili, da DUTB nima veljavno ustanovljenih zastavnih pravic, kar ji onemogoča odprodajo zastavljenega premoženja in s tem tudi poplačila. DUTB bi tako morala deliti usodo navadnih upnikov, ki bodo poplačani v višini 44 odstotkov do 24. februarja 2021.

Prisilna poravnava T-2 je stekla januarja 2011, pravnomočna pa je postala februarja 2012, ko je višje sodišče zavrnilo pritožbo Telekoma Slovenije, ki je zahteval stečaj konkurenčne mariborske družbe. Postopek prisilne poravnave je bil pravnomočno končan junija letos.