Zanimivosti

Bi se oče petih otrok smel takole igrati z življenjem?

J.P.
20. 7. 2014, 19.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

55-letni ekstremist, imenovan tudi »Ledeni mož«, je do sedaj podrl 21 Guinnessovih svetovnih rekordov in celo skušal osvojiti Mount Everest oblečen le v kratke hlače.

Nizozemec Wim Hof slovi po tem, da zmore vzdržati ekstremno nizke temperature – od tod tudi njegov vzdevek. Tako je v banji, napolnjeni z ledom, leta 2008 zdržal eno uro, trinajst minut in oseminštirideset sekund.

Wim je prepričan, da so podobnega zmožni tudi drugi ljudje. 

Wim zase pravi, da je zmožen s svojim umom upravljati s svojim notranjim termostatom. »Z umom popolnoma nadzorujem svoje telo, zato se lahko po potrebi prilagajam na okoliščine. Gotovo pa je bil zame najtežji izziv plezati na Mount Everest samo v kratkih hlačah,« je povedal oče petih otrok iz mesta Sittard. »Plavati pod ledom in ne najti luknje tudi ni bilo prijetno, a dovolj zaupam vase, saj vem, česa je moje telo zmožno.« Vzpon na Everest je moral zaradi poškodbe stopala prekiniti 1.500 metrov pod vrhom.

Preiskave, ki so jih na Nizozemcu opravili strokovnjaki, so pokazali, da zmorejo njegovi možgani v stanju globoke meditacije pošiljati sporočila raznim delom telesa, da se ne bi ohladili. Wim je prepričan, da so podobnega zmožni tudi drugi ljudje. Prav tako priznava, da njegove podvige znatno olajšajo predhodne priprave – tako naj bi na račun ravno teh le v kratkih hlačah z lahkoto preplaval več kot 60 metrov pod ledom.
Leta 2011 je znova podrl svoj rekord: do vratu v ledu je zdržal eno uro, dvainpetdeset minut in dvainštirideset sekund.