Zanimivosti

Slavijo ga, ker se je ubil z delom

J.P.
8. 7. 2014, 12.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ko se je kitajski bančni nadzornik 22. aprila zvečer usedel k delu, se ni zavedal, da izpolnjuje svoje zadnje poročilo. Ko je prišlo jutro, se je 48-letnik preprosto zgrudil.

Vest o prezgodnjem slovesu Lija Jianhua je v kitajski družbi naletela na mešane odzive. Številni so pričakovano ogorčeni, vendar pa med njimi niso njegovi delodajalci. Ti ga namreč imenujejo za zgled članom Komunistične partije Kitajske.

Li, ki se je partiji pridružil leta 1985, se je Kitajski regulatorni komisiji za bančništvo, pridružil leta 2005, da bi izboljšal standarde financiranja skladov, ki velja za enega od najbolj občutljivih področij kitajskega finančnega sektorja. Bil je osebno odgovoren za investicije v vrednosti več trilijonov evrov, njegovi sodelavci pa vedo povedati, da je bil izredno zaposlen mož, ki ni nikdar govoril o svojih osebnih težavah in ki je imel le malo časa za svojo družino. Sodeč po poročilih je Li delo vedno postavljal pred svoje zdravje. Tako naj bi nekoč hudemu obolenju navkljub – zbolel naj bi za virusom pasavec –, nadaljeval s svojim delom, čeprav mu je zdravnik svetoval, naj za nekaj dni ostane v bolnišnici. Li se mu je menda le nasmehnil in pojasnil, da pač nima časa. Nekaj tednov pozneje je bil mrtev.

Prej omenjena komisija je v izjavi zapisala, da bi se lahko vsi kaj naučili iz primera tovariša Lija Jianhua, ki da je utelešenje delojemalca, zvestega poslanstvu partije in ljudstva. Zapisali so še, da je Li Jianhua neprestano stremel k napredku in zanj žrtvoval vse. Delal je noč in dan ter vso svojo energijo vlagal v svoj posel. Smrt zaradi izčrpanosti pa na Kitajskem ni ravno redkost. Sodeč po statističnih podatkih izčrpanosti zaradi prekomernega dela vsako leto podleže več kot 600.000 Kitajcev. Kot je povedal Jeff Kingston z univerze v Tokiu, pristojen za azijske študije, je »Kitajska država v vzponu, ljudje pa še vedno verjamejo v trdno delo, v popolno predanost.« Vendar pa sodeč po odzivih na družbenih omrežjih, temu morda ne bo več dolgo tako.