Zanimivosti

Vzhodna obala ZDA bo dan neodvisnosti praznovala v objemu orkana

STA/mv
4. 7. 2014, 16.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Tropska nevihta Arthur, ki se od obale Floride pomika proti severu bo po napovedih meteorologov prebivalcem obalnih območij Severne Karoline pokvarila petkovo praznovanje 4. julija, dneva neodvisnosti ZDA, saj naj bi obalo oplazila kot šibak orkan. Arthur bo zagodel tudi območju proti severu, saj prinaša neurja in dež.

flickr

Američani 4. julij, ko so pred skoraj 240 leti razglasili neodvisnost od britanskega imperija, tradicionalno praznujejo s pikniki v naravi in opazovanjem ognjemetov. Severovzhod ZDA bo moral letos praznovati pod streho.

Tudi tam, kjer morda ne bo dežja, pa oblasti že opozarjajo pred močnimi tokovi ob obali, nevarnimi za plavalce. Opozorilo so izdali med drugim tudi v mestu New York, kjer bo pokvarjeno tudi opazovanje največjega prazničnega ognjemeta v ZDA.

Arthur se je zjutraj pomikal od območja pri Cape Canaveralu na Floridi proti severu s hitrostjo okrog deset kilometrov na uro, na slabo vreme pa so do petka pripravljeni vzdolž njegove poti proti severu. Pri Severni Karolini naj bi zavil nazaj na odprto morje.