Zanimivosti

Ljudje se bomo sposobni zaljubiti v računalnike

STA
16. 6. 2014, 13.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Po napovedih enega izmed vodilnih svetovnih znanstvenikov futurologov Raya Kurzwiela bomo ljudje sposobni spogledovanja z računalniki in se vanje celo zaljubiti v roku 15 let, je pisanje britanskega časnika The Independent povzela makedonska tiskovna agencija MIA.

Svet, upodobljen v filmu "Ona" iz leta 2013, kjer moški razvije odnos z inteligentnim računalniškim operacijskim sistemom, je bližje, kot si mislimo, je minuli teden na finančni konferenci v New Yorku dejal Kurzwiel. "Ona" je bila zelo realistična upodobitev tega, kar lahko po njegovih besedah dosežemo.

Tehnologija bo tako po njegovih napovedih kmalu zmožna čustvene komunikacije. "Sposobnost povedati šalo, biti smešen, romantičen, ljubeč, seksi...to je oster rob v čustveni inteligenci," je še dejal.

Kot pojasnjuje, ta napredek morebiti ni najbolj tolažeča misel za tiste, ki so v filmu "Ona" videli duševni zlom ameriškega igralca Joaquina Phoenixa, ko je v izogib svoji osamljenosti razvil odnos z računalniškim programom.

Kurzwiel, ki je izumil skenerje in naprave za pretvorbo besedila v govor, je najbolj znan prav zaradi svojih napovedi, da se bodo ljudje in stroji v prihodnosti zbližali, ocenjuje časnik.

66-letnik je eden vodilnih svetovnih znanstvenikov futurologov, ki je v preteklosti že podal udarne in natančne napovedi.

Leta 1990 je tako napovedal, da bo računalnik sposoben premagati šahovskega mojstra do leta 1998. Potezo je leta 1997 izvedel IBM-ov Deep Blue, in sicer proti Gariju Kasparovu.

Med njegovimi drugimi napovedmi je bil tudi vidik programiranja genov pri premagovanju raka, bolezni in celo procesov staranja.