Zanimivosti

Ženska prvič na čelu švedske luteranske cerkve

STA/M.J.
15. 6. 2014, 16.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V Nemčiji rojena Antje Jackelen je z današnjo posvetitvijo postala prva švedska nadškofinja ter prva ženska na čelu švedske luteranske cerkve. Na položaj so 59-letno Jackelenovo s 56 odstotkov prejetih glasov izvolili oktobra lani, nasledila pa bo upokojenega Andersa Wejryda, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zajem zaslonske slike

Posvetitev je potekala v katedrali v Uppsali, severno od prestolnice Stockholm, udeležili pa so se je tudi švedski kralj Karl Gustaf, kraljica Silvija in princesa Victoria.
Današnji ceremoniji so prav tako prisostvovali predstavniki nemške evangeličanske cerkve, episkopalne cerkve ZDA, ameriške evangeličansko-luteranske cerkve, sirske pravoslavne cerkve, anglikanske cerkve Walesa, frančiškanskega reda in švedskih Laponcev.

Jackelenova je pred posvetitvijo večkrat dejala, da si bo prizadevala za spodbujanje dialoga s preostalimi krščanskimi cerkvami in drugimi verami, kakor tudi s svetovnimi politiki in znanstveniki.

Novopečena nadškofinja je prav tako prepričana, da bi Cerkev lahko odigrala pomembno vlogo v boju proti podnebnim spremembam, ki so po njenih besedah "morda celo največji problem človeštva doslej".