Zanimivosti

Slovenski študenti za tri mesece na pomoč v Zambijo

RKT
11. 6. 2014, 21.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani pod okriljem Katedre za infekcijske bolezni in epidemiologijo ter Sekcije za tropsko in potovalno medicino poteka predmet Tropska medicina. Tega obiskujejo študenti, ki želijo na humanitarno odpravo.

Arhiv odprave

Med njimi so Luka Tomšič Ahčin, Veronika Vezjak, Jaka Vrhovec, Mateja Zalaznik in Nik Žlak, ki načrtujejo trimesečno odpravo v Zambijo. Tam so težave še posebej pereče, saj so zdravstvene ustanove redke, standard storitev je slab. Zambija povprečno za zdravstvo nameni le 3,4 odstotke BDP, pričakovana življenjska doba pa je zgolj 43 let. Velik zdravstveni problem predstavlja tudi epidemija HIV. Ocenjujejo, da je okuženih kar 13,5 odstotka prebivalstva.

Prvi koncert bo že ta petek, 13. junija, ob 19.30 v Delavskem domu v Trbovljah, drugi pa bo 26. junija ob 19. uri v Mestnem muzeju Ljubljana.

Skupina slovenskih študentov se bo na humanitarno odpravo v misijon blizu mesta Nangoma odpravila avgusta prihodnje leto, do oktobra pa bodo mladi bodoči zdravniki nudili medicinsko oskrbo in strokovno pomoč lokalnim prebivalcem ter pomagali pri preprečevanju širjenja nalezljivih bolezni. Toda tudi za humanitarne dejavnosti so vedno potrebna finančna sredstva. Pridobitev slednjih je prepuščena udeležencem odprave, zato na različne načine iščejo donatorje. Del sredstev želijo zbrati na dobrodelnih koncertih S pesmijo za humanitarno odpravo v Zambijo. Gre za koncerta klasične glasbe s tremi solistkami, študentkami medicine in šolanimi pevkami, Sanjo Zupanič, Nadio Ternifi in Ano Berus, ob spremljavi pianistke Nene Rion in pianista Andreja Vivoda z Akademije za glasbo v Ljubljani.