Zanimivosti

Da bi prišla do denarja, ga je dala umoriti

15. 11. 2013, 16.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Razkošni hotel Fontainebleau v Miami Beachu je z bleščečimi beneškimi lestenci, zloščenimi marmornimi tlemi in osupljivimi razgledi na morje na vrhuncu priljubljenosti redno privabljal sama znana imena, kot so Frank Sinatra, Sammy Davis jr., Elvis Presley. Toda Ben Novack je v hotelu, ki ga je zgradil njegov oče Ben starejši, odraščal in zanj je bil to preprosto dom.

Tudi mamo?

Novackovi so leta 1972 po bankrotu izgubili lastništvo nad hotelom, družinska zapuščina pa živi naprej, čeprav družina dandanes v medijih gostuje iz bolj umazanega razloga: julija 2009 so brutalno umorili dediča legendarnega ustanovitelja hotela Fontainebleau, Bena Novacka (53). Policisti so se osredotočili na Narcy Novack, njegovo vdovo, in jo skoraj natanko leto dni po umoru aretirali v Fort Lauderdalu. Obtožili so jo, da je zrežirala možev umor v Rye Brooku v New Jerseyju, kjer je bil Ben na poslovnem obisku. Narcy (56), njenega brata Cristobala Veliza (60) in še dva druga moška zvezna obtožnica obtožuje meddržavnega nasilja za štirimi stenami in zalezovanja. Za naštete zločine je predvidena dosmrtna ječa. Takrat je pricurljala v javnost še ena ostudna podrobnost: Narcy je domnevno kovala tudi umor Benove mame, ki je umrla aprila leta 2009. Na uvodnem zaslišanju so predstavniki tožilstva povedali, da preiskujejo morilsko zaroto še proti tretji neidentificirani priči, vendar nočejo povedati, kdo naj bi bil snovalec te zarote.

Iztaknjene oči

Podrobnosti o Benovem umoru spominjajo na roman Stephena Kinga. Narcy, nekdanja striptizeta iz Ekvadorja, je sozarotniku Joelu Gonzalesu in še nekemu moškemu ukazala, naj njenemu možu s kuhinjskim nožem iztakneta oči, potem pa je gledala, kako sta ga z utežmi potolkla do smrti. In njen motiv? Milijoni, če smo natančni. Ben mlajši je imel uspešno podjetje za načrtovanje prireditev. Njegova hiša v Fort Lauderdalu je bila vredna 2,7 milijona dolarjev. Potem je bila tu še bogata očetova zapuščina – med drugim svetovno znana zbirka Batmanovih predmetov, ki jo je dobil po smrti matere Bernice. Njeno tragično smrt je po mnenju mrliškega oglednika povzročila vrsta nesrečnih padcev. Toda po Narcyjini aretaciji so, kot pravi detektiv Frank Souse iz policijskega oddelka Fort Lauderdale, to zadevo prekvalificirali v umor. Neka priča je povedala, da je Narcy dvema moškima ukazala, naj jo ubijeta.

Grozno se je je bal

Leta 2002 je Ben ženo obtožil, da je uprizorila vlom, med katerim so ga pretepli, vklenili in oropali. Policiji je povedala, da je bila vse skupaj samo spolna igrica. Ben je vložil zahtevo za ločitev, a jo je pozneje umaknil. Narcy je zatrjevala, da je nedolžna in da ni umorila moža. A njena hči iz prejšnjega zakona, 37-letna May Abad, je po odvetniku Stephenu J. McDonaldu sporočila, da je mati zaradi denarja skovala načrt za Benov umor. »Pojavila so se ugibanja, da je imel Ben novo dekle in da bo zapustil Narcy,« je dejal McDonald, »vendar ji je v oporoki vse zapustil.« Novackovi in Velizu so leta 2012 v New Yorku sodili skupaj. Branila sta se tako, da sta obtožila Novackovo edino hčerko, May Abad, da naj bi organizirala oba umora. Vendar njuna obramba ni bila uspešna in zaradi številnih obtožb so oba obsodili na življenje v zaporu. Narcy tudi prav tako ni podedovala moževega posestva; to je prešlo na May Abad in njena odrasla sinova.