Zanimivosti

MSG naj bi povzročal raka!

Sašo Avramovič
9. 5. 2013, 22.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Je že res, da imamo v 21. stoletju takšne službe, da nam čez teden ne ostane kaj dosti časa za kuhanje in pripravo jedi, a vseeno je potrebna dodatna previdnost pri predelani in v naprej pripravljeni hrani.

Thinkstock
MSG naj bi povzročal raka ... Najdemo pa ga v instant juhah, kruhu in celo otroški hrani.

Še posebej naša pozornost ne bo odveč pri mononatrijevem glutaminatu (MSG), ojačevalcu okusa, ki je eden najbolj škodljivih prehranskih aditivov. Nahaja se v vrečkah in pločevinkah juh, v kruhu, kitajski hrani, mesu, konzervirani hrani, čipsu, začimbah in celo v otroški hrani. MGS v glavnem izboljšuje okus hrane, ki jo zaužijemo, in je tudi glavni »krivec«, da imajo pripravljeni obroki, hrana v restavracijah in zamrznjeni obroki okus in videz sveže hrane. Pa vendarle, zakaj je MSG sploh tako nevaren?

Mnogi strokovnjaki trdijo, da je MSG toksin, alergen, povzročal pa naj bi tudi raka.

Bruhanje, driska, glavoboli, depresija, težave z ravnotežjem in astmatični napadi so simptomi, ki jih kemiki, raziskovalci, fiziki pa tudi nekatere zdravstvene ustanove zelo tesno povezujejo z uporabo MSG-ja. Dejstvo pa je, da je težko ugotoviti, če je MSG v naši hrani, kajti tudi proizvajalci želijo »skriti« MSG in po drugi strani vedo, da ljudje ne bi kupovali izdelkov in hrane, ki bi vsebovala MSG, saj je na tej točki  potrebno povedati, da ga običajno ne najdemo na seznamu sestavin izdelkov. Zelo pogosto pa se »skriva« pod imeni, kot so npr. natrijev kazeinat, sojin ekstrat, ekstrat kvasa in kalcijev kazeinat. Če prav razumemo, se torej na nek način igramo skrivalnice, ali ne? Vsekakor je bolje, da predelano in vnaprej pripravljeno hrano zamenjamo s svežo.